Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko má tri obete útokov z Paríža, Kráľ Filip odmieta násilie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kráľ Filip vyjadril sústrasť všetkým obetiam útokov v Paríži.

Brusel 15. novembra (TASR) - Tri z doterajšieho počtu 132 obetí teroristických útokov v Paríži mali belgické občianstvo. Uviedla dnes večer tlačová agentúra Belga.

V priebehu dnešného dňa parížske nemocnice, do ktorých boli urgentne prevážaní zranení ľudia z piatkových neskorých nočných útokov, potvrdili, že traja pacienti v rizikovom stave svojim zraneniam podľahli. Počet obetí útokov sa tak zvýšil na 132 osôb. Dnes popoludní sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti nachádzalo celkove 42 ťažko zranených.

Agentúra Belga upozornila, že medzi obeťami, ktoré sa už podarilo úradom identifikovať, sú aj traja Belgičania, čo potvrdilo aj belgické ministerstvo zahraničných vecí. Ide o dvojicu z mesta Liege, 47-ročného inžiniera M.J, a jeho 26-ročnú priateľku E.D. tureckého pôvodu, ktorí spolu žili v Paríži už niekoľko mesiacov. Treťou belgickou obeťou je 28-ročný občan, ktorý rovnako žil za hranicami krajiny.

Minister zahraničných vecí Didier Reynders sa v priebehu dnešného dňa osobne stretol s rodinami obetí, ktorým vyjadril sústrasť a ozrejmil pomoc, ktorá im môže byť poskytnutá v najbližších dňoch ako aj súvislosti okolo repatriácie telesných pozostatkov ich najbližších.

V belgickom parlamente zaznela dnes francúzska hymna, Marseillaisa, pri príležitosti akademického podujatia, ktoré sa koná na pôde tejto inštitúcie každý rok 15. novembra. Hymna susedného štátu zaznela z iniciatívy belgického kráľa Filipa na znamenie solidarity s Francúzskom po najnovších teroristických útokoch v Paríži.

Kráľ Filip v správe, ktorú na pôde parlamentu v jeho mene prečítal predseda vlády Charles Michel, vyjadril sústrasť všetkým obetiam útokov v Paríži a vyzval na ochranu - "viac ako inokedy" -hodnôt vzájomného rešpektovania, na prekonávanie predsudkov a odmietanie násilia.

"Naša solidarita s Francúzskom je absolútna. Bojujeme spolu proti terorizmu a radikalizmu," uviedol v tejto súvislosti Michel. Dodal, že snahou atentátnikov z Paríža bolo vyvolať paniku a súčasne varoval pred "stigmatizáciou islamu". Podľa jeho slov teroristi zneužívajú islam vo svojom boji za zavedenie totalitného štátu.