Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Menší operátori protizákonne neregistrujú použivateľov SIM

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Identifikácia vlastníkov kariet bola jedným z belgických vládnych bezpečnostných opatrení po teroristických útokoch v Paríži v Bruseli.

Brusel 20. marca (TASR) – Štyria belgickí operátori neregistrujú vlastníkov SIM kariet s predplateným kreditom, čím porušujú platnú belgickú legislatívu. Hrozia im za to sankcie. Identifikácia vlastníkov kariet bola jedným z vládnych bezpečnostných opatrení po teroristických útokoch v Paríži v Bruseli.

Od decembra musí každý zákazník pri kúpe predplatenej SIM karty preukázať svoju totožnosť, aby mohli operátori kartu zaregistrovať. Belgická televízia a rozhlas RTBF dnes informovala, že novinárom sa podarilo kúpiť si predplatené SIM karty aj bez preukazovania totožnosti.

Veľkí operátori to dodržiavajú, ale menší operátori Lycamobile, Carrefour Mobile, Taza Mobile a Vectone Mobile pravidlá nerešpektujú. Belgický minister telekomunikácií Alexander De Croo to označil za "absolútne neprijateľné". Zatiaľ dostali slovné napomenutie, ale podľa belgického ministerstva telekomunikácií im hrozí pokuta, prípadne odobratie licencie.

V súčasnosti je v Belgicku v obehu 3,4 milióna predplatených SIM kariet. Milión z nich má identifikovaného používateľa. Pri nových kartách je registrácia používateľa automatická.

Belgická vláda chce poznať mená všetkých vlastníkov predplatených kariet, pretože ich v minulosti často využívali kriminálnici, ktorí si priali zostať v anonymite. Víkend po vlaňajších teroristických útokoch v Bruseli zas dostali stovky obyvateľov arabského pôvodu v bruselskej štvrti Molenbeek SMS správu s výzvou "bojovať proti Západniarom". Správy boli rozosielané z anonymnej SIM karty, a tak nebolo možné zistiť ich odosielateľa.

Vlastníci kariet majú do 7. júna čas, aby sa zaregistrovali u svojich mobilných operátorov. Na identifikáciu je potrebné buď dobitie kreditu vlastnou platobnou kartou, prípadne registrácia prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, alebo osobná návšteva pobočky mobilného operátora.