Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgicko chce posielať väznených migrantov predčasne domov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Jacques Brinon

Žiadatelia o azyl, ktorí sú trestne stíhaní, by mohli byť predčasne prepustení na slobodu pod podmienkou, že sa vrátia do svojich domovských krajín.

Brusel 18. januára (TASR) - Belgicko by v prístupe k žiadateľom o azyl chcelo nasledovať príklad Holandska. Uviedol to dnes štátny tajomník pre azylovú a migračnú politiku Theo Francken.

V rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VRT upozornil najmä na niektoré justičné aspekty spojené s príchodom migrantov, kde by podľa jeho slov malo Belgicko nasledovať príklad susedného Holandska.

Francken pripomenul, že krajina má na výber zo širšieho spektra európskych riešení. Odmietol však najnovší zámer Nemecka zaviesť špeciálnu daň z pohonných hmôt na financovanie azylantov. Dodal, že je aj proti prístupu Dánska a Švajčiarska, kde žiadatelia o azyl musia odovzdať úradom svoje peniaze, šperky a iné cennosti, na financovanie ich pobytu v týchto krajinách.

Na druhej strane Francken súhlasí s nápadom Holandska, ktoré navrhuje, aby žiadatelia o azyl, ktorí sú trestne stíhaní, boli predčasne prepustení na slobodu výmenou za jasnú podmienku, že sa vrátia do svojich domovských krajín.

"O zákone budeme hlasovať koncom mesiaca. Niekto, kto je odsúdený napríklad na päť rokov väzenia za znásilnenie a má nezákonný pobyt v Belgicku, môže byť predčasne prepustený podľa štandardného postupu po dvoch, troch alebo štyroch rokoch," vysvetlil štátny tajomník.

Zároveň spresnil, že podľa pripravovanej legislatívy budú zákonom trestaní cudzinci predčasne prepustení na slobodu len vtedy, ak sa vrátia späť do svojej krajiny. Ak by ich úrady prichytili na belgickom území, budú musieť dokončiť zvyšok uloženého trestu.

"V Holandsku s týmto návrhom prišla vláda Marka Rutteho, taktiež pravicová vláda, a ide o jednoznačný úspech. Títo zločinci skáču rovno do lietadiel," opísal Francken situáciu v Holandsku, v krajine, ktorá v uplynulých mesiacoch výrazne sprísnila podmienky pre udeľovanie azylu.