Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

BELGICKO: Abdeslam nespolupracuje. Bakraouiho únik bude mať dôsledky

Na nedatovanej snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Abdeslama zadržali v Bruseli minulý piatok 18. marca.

Brusel 25. marca (TASR) - Zadržaný podozrivý z účasti na novembrových teroristických útokoch v Paríži Salah Abdeslam odmieta od utorkových útokov v Bruseli spolupracovať s vyšetrovateľmi. Ako dnes poslancom povedal belgický minister Koen Geens, Abdeslam "už nechce hovoriť", informovali agentúry AP a DPA.

Minister sa vo vystúpení v parlamente odvolával na informácie od prokuratúry. Tá potvrdila, že Abdeslama vypočúvali bezprostredne po útokoch na letisku a v metre belgickej metropoly, ktoré si vyžiadali 31 obetí na životoch, nepovedal však "vôbec nič". Svoje "právo mlčať" využil predtým aj počas druhého z vypočúvaní 19. marca.

Abdeslama (26) zadržali v Bruseli minulý piatok (18. marca). Francúzsko žiada jeho vydanie, proti čomu sa spočiatku podľa svojho právnika chcel brániť, neskôr však zmenil názor. Pred súd ho najbližšie predvedú 7. apríla. Podľa doterajšieho vyšetrovania sa podieľal na útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, a bol tiež v kontakte s členmi teroristickej bunky, ktorá v utorok spáchala samovražedné útoky v Bruseli.

Nedbanlivosť polície

Belgický minister vnútra Jan Jambon
Foto: TASR/AP
Na osobitnom zasadnutí parlamentu dnes popoludní vystúpil aj belgický minister vnútra Jan Jambon. Poslancom povedal, že neodhalenie militanta Ibrahima El Bakraouiho, ktorý sa vyhodil do vzduchu na bruselskom letisku, bolo dôsledkom nedbanlivosti v radoch polície.

Jambon uviedol, že preberá politickú zodpovednosť, avšak "niekto bol nedbanlivý a nedostatočne aktívny".

"Niekto v našom policajnom aparáte to zbabral," citovala ho agentúra Reuters.

Turecko v stredu oznámilo, že Ankara vlani v júli vyhostila Ibrahima El Bakraouiho späť do Európy a upozornila holandské i belgické úrady na podozrenie, že ide o militanta, zahraničného bojovníka snažiaceho dostať sa do Sýrie.

Belgické úrady v tom čase reagovali, že Bakraoui, ktorý porušil podmienky podmienečného prepustenia po odpykaní si necelej polovice desaťročného trestu za ozbrojenú lúpež, je kriminálnikom, nie však militantom. Žiadali tiež ďalšie informácie od Turecka.

Jambon uviedol, že Bakraouiho chytili v Turecku neďaleko sýrskej hranice 11. júna 2015. Turecko informovalo belgické veľvyslanectvo, že ho 14. júla posadia na let do Amsterdamu, kde ho nezadržali, pretože holandská polícia nedostala od belgických kolegov pokyn, aby tak urobila.

Minister dodal, že styčný dôstojník belgickej polície na ambasáde v Turecku polícii v Belgicku až o šesť dní neskôr, 20. júla, oznámil, že Bakraouiho zadržali v Turecku pre podozrenie z terorizmu. Dôstojník následne požiadal turecké úrady o potvrdenie informácií o Bakraouim a ich reakciu nahlásil o šesť mesiacov neskôr, 11. januára.

Podľa vyjadrenia Jambona by mali proti tomuto policajtovi iniciovať disciplinárne konanie.

Ministri Jambon i Geens ponúkli v súvislosti s prípadom rezignáciu, premiér Charles Michel to však zamietol.