Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko napreduje v registrácii predplatených SIM kariet

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Identifikácia vlastníkov kariet bola jedným z vládnych bezpečnostných opatrení po teroristických útokoch v Paríži v Bruseli. V súčasnosti je v Belgicku v obehu 3,4 milióna predplatených SIM kariet.

Brusel 17. marca (TASR) - Takmer tretina belgických kariet SIM s predplateným kreditom je už zaregistrovaná a je známy aj ich používateľ. Identifikácia vlastníkov kariet bola jedným z vládnych bezpečnostných opatrení po teroristických útokoch v Paríži v Bruseli.

V súčasnosti je v Belgicku v obehu 3,4 milióna predplatených SIM kariet. Milión z nich má identifikovaného používateľa, informoval dnes belgický minister telekomunikácií Alexander De Croo citovaný agentúrou Belga.

Belgická vláda chce poznať mená všetkých vlastníkov predplatených kariet, pretože ich v minulosti často využívali kriminálnici, ktorí si priali zostať v anonymite. Víkend po vlaňajších teroristických útokoch v Bruseli zas dostali stovky obyvateľov arabského pôvodu v bruselskej štvrti Molenbeek SMS správu s výzvou "bojovať proti Západniarom". Správy boli rozosielané z anonymnej SIM karty, a tak nebolo možné zistiť ich odosielateľa.

Vlastníci kariet majú od začiatku júna čas, aby sa identifikovali u svojich mobilných operátorov. Na identifikáciu je potrebné buď dobitie kreditu vlastnou platobnou kartou, prípadne registrácia prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, alebo osobne v pobočke mobilného operátora.

Pri nových kartách je identifikácia automatická. Od decembra musí každý zákazník pri kúpe predplatenej SIM karty preukázať svoju totožnosť.