Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Belgicku vykonali 13 razií, štyria podozriví zostávajú vo väzbe

Na ilustračnej snímke belgickí vojaci hliadkujú v Bruseli. Foto: TASR/AP

Zásahy sa konali prevažne v širšej oblasti Bruselu.

Brusel 27. marca (TASR) - Aj päť dní po bombových útokoch v Bruseli pokračuje polícia v pátraní po predpokladaných teroristoch. Dnes dopoludnia uskutočnili belgickí policajti celkovo 13 domových prehliadok v troch mestách a zadržali pri nich deväť osôb, z ktorých štyri zostávajú vo väzbe, oznámila popoludní federálna prokuratúra.

Razie boli podľa prokuratúry spojené s vyšetrovaním terorizmu, oznámenie však nespresňuje, či súviseli priamo s útokmi z 22. marca, pri ktorých zahynulo na bruselskom letisku a v metre 31 ľudí, informovali agentúry DPA a AP.

Zásahy sa konali prevažne v širšej oblasti Bruselu, no tiež v mestách Mechelen a Duffel na severe Belgicka. Päť z deviatich dnes zadržaných osôb medzičasom po vypočúvaní prepustili, u zvyšných štyroch by mal sudca v priebehu dňa rozhodnúť, či ich umiestnia do vyšetrovacej väzby.

Nemecké noviny Die Welt am Sonntag predtým priniesli správu o tom, že európske bezpečnostné orgány pátrajú po najmenej ôsmich podozrivých, ktorí mali pomáhať pri teroristických útokoch v Paríži a Bruseli.

Podozriví, prevažne francúzski a belgickí občania, sú podľa predpokladov buď v Sýrii, alebo na úteku v rámci Európy, napísal nemecký nedeľník s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Všetky tieto osoby mali byť v kontakte s Abdelhamidom Abaaoudom, predpokladaným hlavným strojcom útokov v Paríži z 13. novembra, ktorého francúzski policajti zabili pri prestrelke 18. novembra, i jeho komplicom Salahom Abdeslamom, ktorého zadržali tento mesiac v Bruseli.

V Belgicku obvinili ďalšieho z údajných členov teroristickej skupiny

Prokuratúra v hlavnom meste Belgicka vzniesla dnes obvinenie z podielu na činnosti teroristickej skupiny voči ďalšej osobe zatknutej po tamojších bombových útokoch z 22. marca. Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na správu tlačovej služby Belga.

Podľa zverejnených údajov ide o muža identifikovaného ako Abderrahmane A., ktorého príslušníci bezpečnostných zložiek postrelili pri zásahu na križovatke v bruselskej štvrti Schaerbeek. Prokuratúra ešte v sobotu oznámila, že tomuto podozrivému predĺžila vyšetrovaciu väzbu o ďalších 24 hodín.

Dnešné obvinenie súvisí s protiteroristickým zásahom, ktorý sa uskutočnil tento týždeň vo Francúzsku a vďaka ktorému sa podľa tamojších orgánov podarilo prekaziť prípravy útoku.

Belgická federálna prokuratúra oznámila v sobotu vznesenie obvinení z terorizmu voči trom osobám vrátane muža označeného médiami za jedného z aktérov utorňajšieho bombového útoku na letisku v Bruseli. Spočiatku neznámou osobou, ktorú zachytili bezpečnostné kamery na letisku, ako sprevádza dvojicu samovražedných útočníkov, je podľa belgických médií novinár na voľnej nohe Faycal Cheffou. Polícia ho údajne zatkla už v noci zo štvrtka na piatok.

Bombové útoky na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek/Maalbeek z utorka 22. marca si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.