Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko vyplatilo 1,5 milióna eur obetiam teroristických útokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Belgický federálny parlament v máji 2016 jednomyseľne prijal návrh nového zákona o finančnej pomoci pre obete úmyselného násilia.

Brusel 18. septembra (TASR) - Belgická Komisia pre poskytovanie finančnej pomoci obetiam úmyselného násilia doteraz vyplatila 1,5 milióna eur osobám zasiahnutým teroristickými útokmi v Bruseli z 22. marca 2016.

Televízna stanica RTBF informovala s odkazom na údaje, ktoré zverejnilo dnes belgické federálne ministerstvo spravodlivosti, že uvedený orgán dostal v roku 2016 celkove 336 žiadostí o poskytnutie finančnej pomoci, súvisiacich s útokmi na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maalbeek/Maelbeek. Tieto bombové útoky si vyžiadali dokopy 32 obetí na životoch a desiatky ľudí utrpeli vážne zranenia.

Komisia z týchto 336 žiadostí zareagovala na 150 najnaliehavejších prosieb o finančnú pomoc, ktorá sa vyšplhala na sumu 1,5 milióna eur. Prvé platby sa uskutočnili už v júli 2016.

"Komisia reagovala na naliehavé potreby najviac postihnutých obetí. Bola schopná prideliť určené sumy dokonca ešte pred vyplatením zo strany poisťovní," uvádza sa v dokumente ministerstva spravodlivosti.

Belgický federálny parlament v máji 2016 jednomyseľne prijal návrh nového zákona o finančnej pomoci pre obete úmyselného násilia. Podľa tejto legislatívy sa strop hlavnej pomoci pre obete terorizmu zvýšil z pôvodných 62.000 na 125.000 eur. Poslanci takisto odobrili návrh zvýšiť strop naliehavej pomoci z 15.000 na 30.000 eur.

Novoprijatý zákon taktiež umožňuje poskytovať širšiu pomoc príbuzným zranených osôb, ktoré sa stali obeťami úmyselného násilia.