Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko odsúdilo obchodovanie s utečencami v Líbyi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina bola jednou z prvých, ktoré prispeli do Fondu EÚ pre núdzové situácie v Afrike. Tento fond je zameraný na ochranu zraniteľných skupín v Líbyi.

Brusel 22. novembra (TASR) - Podpredseda belgickej federálnej vlády a šéf diplomacie Didier Reynders v stredu odsúdil neľudské zaobchádzanie s migrantmi, ktorí uviazli na území Líbye.

Reynders vo svojom komuniké vyjadril pobúrenie nad neľudským zaobchádzaním a používaním násilia voči migrantom na území Líbye. Zároveň privítal informácie o tom, že líbyjské orgány začali celú záležitosť vyšetrovať.

"Príčinou tejto situácie je chýbajúca fungujúca štátna štruktúra v Líbyi," opísal situáciu Reynders. Dodal, že Belgicko podporuje úsilie osobitného zástupcu generálneho tajomníka OSN Ghassana Salamého o dosiahnutie politicky prijateľného riešenia situácie v rozdelenej krajine, ktoré by umožnilo Líbyi účinnejšie bojovať proti takýmto zločinom.

Reynders zdôraznil, že Belgicko, rovnako ako Európska únia, žiada líbyjské úrady, aby zintenzívnili úsilie o ochranu ľudských práv najmä tých najzraniteľnejších utečencov.

Belgicko bolo jednou z prvých krajín, ktoré prispeli do Fondu EÚ pre núdzové situácie v Afrike. Tento fond je zameraný na ochranu zraniteľných skupín v Líbyi. V úzkej spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) a Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) financuje projekty na lepšiu ochranu obetí obchodovania s ľuďmi.