Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli má alibi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeho obvinenie vychádzalo najmä z výpovede taxikára, ktorý pred týždňom viezol na letisko trojicu mužov - dvoch neskorších samovražedných atentátnika a muža v klobúku.

Brusel 29. marca (TASR) - Muž menom Faycal Cheffou, ktorého koncom minulého týždňa v Belgicku zadržali pre podozrenie z účasti na atentátoch na bruselskom letisku, má na čas útokov alibi. Uviedol to dnes jeho advokát Olivier Martins, ktorý pre televíziu RTBF vysvetľoval dôvody prepustenia svojho mandanta.

Spresnil, že obvinenie jeho mandanta vychádzalo najmä z výpovede taxikára, ktorý pred týždňom viezol na letisko trojicu mužov - dvoch neskorších samovražedných atentátnika a "muža v klobúku", po ktorom sa naďalej pátra a ktorého totožnosť nie je známa. Atentátnikmi boli medzičasom už formálne identifikovaní Ibrahim Bakraoui a Najim Laachraoui.

Muž na úteku, ktorý má mať na svedomí výbuchy v Bruseli.
Foto: TASR/AP
Martins spresnil, že alibi jeho mandanta sa potvrdilo aj na základe výpisu telefonických rozhovorov z jeho mobilu a lokalizácie jeho telefónu, ktoré poskytol jeho mobilný operátor.

Informoval, že sa uskutočnila aj procedúra, keď taxikár Cheffoua identifikoval v skupine podobne vyzerajúcich mužov. Advokát spresnil, že šlo o spochybniteľné svedectvo, pretože jeho mandant je nižší ako "muž v klobúku" z fotografie zverejnenej políciou v médiách.

Na vozíkoch, ktorými trojica mužov po letisku prevážala batožinu s nastraženými náložami, sa navyše nenašli žiadne odtlačky či vzorky DNA, ktoré by sa zhodovali s Cheffouom.

Cheffou podľa Martinsa počas výsluchov vyšetrovateľov "nedoviedol k žiadnej stope" pri vyšetrovaní atentátov na letisku Zaventem a v bruselskom metre, pretože páchateľov útokov nepozná, ani sa s nimi nikdy nestretol.

Belgický denník La Derniere Heure v pondelok informoval, že Cheffou pracoval v bližšie nešpecifikovanom médiu. Polícia ho zaevidovala po tom, ako začal navštevovať tábory so sýrskymi utečencami a údajne sa ich snažil radikalizovať.

Taliansky denník Politico zasa napísal, že Cheffou v roku 2014 nakrútil dokumentárny film o zlom zaobchádzaní s moslimami zadržiavanými vo väzení neďaleko medzinárodného letiska v Bruseli.

Opäť platí štvrtý stupeň ohrozenia útokom

V belgickom federálnom parlamente znova platí štvrtý, najvyšší, stupeň ohrozenia teroristickým útokom. Potvrdil to dnes predseda poslaneckej snemovne Siegfried Bracke, ktorý spresnil, že rozhodnutie o tom prijali poslanci v nedeľu večer.

Podľa webovej stránky denníka Le Soir Bracke dodal, že s návrhom zvýšiť stupeň ohrozenia prišla predsedníčka Senátu Christine Defraigneová na základe odporúčania veliteľa ochranky parlamentu, generála Harryho Vindevogela. Bracke zdôraznil, že sa tak nestalo na základe odporúčania Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD).

OCAM/OCAD vyhlásil najvyšší stupeň pohotovosti na celom území krajiny vyhlásený okamžite po atentátoch, ku ktorým došlo pred týždňom na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. Atentáty si spolu vyžiadali životy 35 ľudí a 340 zranených. Stupeň ohrozenia bol minulý štvrtok znížený na tretí stupeň. OCAM/OCAD však upozornil, že situácia je stále "mimoriadna" a "vážna" a že ďalší útok je "pravdepodobný a možný".

Mladí Arabi v Molenbeeku dostali SMS s výzvou bojovať proti Západu

Stovky mladých ľudí arabského pôvodu žijúcich v bruselskej štvrti Molenbeek dostali počas uplynulého víkendu SMS správy s výzvou "bojovať proti Západniarom". Informoval o tom dnes spravodajský portál EUobserver a weby viacerých belgických denníkov.

Podľa EUobservera správy prišli z "telefónneho čísla s predplatenou SIM kartou", takže nie je možné zistiť ich odosielateľa.

O kauze prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter informoval aj poslanec bruselského zastupiteľstva Jamal Ikazban, ktorý na propagandistickú SMS upozornil v pondelok federálnu políciu i ministra vnútra Jana Jambona.

Podľa Ikazbana "treba konať a dosiahnuť, aby títo verbovači nemohli škodiť". "Sú to predátori a naša mládež je ich korisťou," uviedol poslanec. Autori SMS konajú podobne "ako díleri drog pred bránami škôl. Treba ich dostať z ulíc."




Ikazban na svojom konte zverejnil aj fotografiu SMS, v ktorej sa píše: "Bratia moji, prečo sa nepridať k nám v boji proti Západniarom? Rozhodujte sa vo svojom živote správne!"

Dva atentáty, ktoré Brusel zažil presne pred týždňom, si vyžiadali 35 obetí na životoch a viac ako 340 zranených. K zodpovednosti za ne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Práve vo štvrti Molenbeek sa niekoľko dní pred tým uskutočnila rozsiahla policajná razia, počas ktorej bol po štyroch mesiacoch na úteku zadržaný Salah Abdeslam - jediný žijúci podozrivý zo spáchania atentátov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis. V Molenbeeku žili traja zo siedmich samovražedných atentátnikov z Paríža.

V utorok 22. marca zaútočili extrémisti v Bruseli na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K atentátom sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).