Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pozostalí obetí útokov kritizujú prácu belgických úradov

Na archívnej snímke príslušník para jednotky belgickej armády hliadkuje pred sídlom premiéra v Bruseli 17. januára 2015. Pre hrozbu teroristických útokov belgická vláda zvýšila pohotovosť belgických policajných a vojenských zložiek. Foto: TASR/AP

Pozostalí sa cítia opustení v snahe poskytnúť svoje svedectvo a domôcť sa spravodlivosti. Viacero pozostalých obetí v stredu kritizovalo úrady za to, akým spôsobom im úrady poskytujú pomoc.

Štrasburg/Brusel 19. januára (TASR) – Pozostalým obetí teroristických útokov v Bruseli sa nepáči, ako s nimi komunikujú úrady. Cítia sa opustení v snahe poskytnúť svoje svedectvo a domôcť sa spravodlivosti.

Viacero pozostalých obetí v stredu kritizovalo úrady za to, akým spôsobom im úrady poskytujú pomoc. "Od začiatku sme sa cítili úplne osamotení," uviedol Thomas Savary, príbuzný jednej z obetí. Spolu s ďalšími sa stretáva s ťažkosťami, keď sa snaží vypovedať a poskytnúť svoje svedectvo k útokom, informoval denník Le Soir.

Úrady rodinám oznámili mená viacerých obetí, hoci o nich už predtým písali médiá. "Štát sa venuje obetiam, ale máme pocit, že na ich príbuzných a blízkych trochu zabúda," skonštatoval Philippe Vansteenkiste. Je spoluzakladateľom organizácie V-Europe, ktorá združuje príbuzných obetí útokov a pomáha im pri kontakte s úradmi.

V Belgicku chýba jednotný systém komunikácie a starostlivosti o príbuzných obetí pri podobných udalostiach. S výnimkou Valónska napríklad belgické zákony neupravujú, ako riešiť dedičské konanie v prípade teroristických útokov.

Samovražedné bombové útoky spáchané 22. marca na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo 32 obetí na životoch a vyše 300 zranených. Prihlásila sa k nim teroristická skupina Islamský štát.