Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Belgická polícia zasiahla proti výtržníkom na proteste vodnými delami

Demonštrant stojí pred vodným delom počas kolízi s členmi poriadkovej polície na proteste proti úsporným opatreniam stredopravej vlády v Bruseli 24. mája 2016. Foto: TASR/AP

Dnešná demonštrácia prebiehala väčšinou v pokojnej atmosfére. K potýčkam došlo až v jej závere, kedy začalo niekoľko desiatok ľudí hádzať kamene na policajtov.

Brusel 24. mája (TASR) - Belgická polícia zasiahla dnes vodnými delami voči desiatkam výtržníkov, ktorí začali útočiť na policajtov na masovej demonštrácii proti úsporným opatreniam v centre Bruselu. Pri vzájomných zrážkach utrpeli zranenia najmenej dvaja príslušníci polície a osem protestujúcich. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštráciu, na ktorej sa zišlo asi 50.000 až 60.000 ľudí, zvolali odborári na protest proti sociálnej a hospodárskej politike tamojšej stredopravej vlády, ktorá sa podľa nich "zarezáva" hlboko do základov belgického sociálneho štátu.

K protestu s heslom "Naše poháre pretiekli" sa pripojili hlavné odborové hnutia v krajine. Demonštrovali proti vládnym opatreniam zameraným na zvýšenie flexibility zamestnancov, posunu veku odchodu do dôchodku a tiež proti znižovaniu platov. Opatrenia vlády premiéra Charlesa Michela totiž podľa odborárov v uplynulých dvoch rokoch stáli priemernú belgickú rodinu približne 100 eur mesačne.

Dnešná demonštrácia prebiehala väčšinou v pokojnej atmosfére. K potýčkam došlo až v jej závere, kedy začalo niekoľko desiatok ľudí hádzať kamene na policajtov. Zadržaných bolo asi desať osôb.

Zopakovali sa tak udalosti z predošlých belgických protestov proti úsporným opatreniam, na ktorých násilnosti hŕstky osôb dokázali zatieniť pokojné zhromaždenie za účasti desaťtisícov ľudí, uviedla AP.

Policajti zatýkajú muža počas kolízie s demonštrantmi na proteste proti úsporným opatreniam stredopravej vlády v Bruseli 24. mája 2016.
Foto: TASR/AP