Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgicko si minútou ticha uctilo pamiatku obetí utorkových útokov

Na snímke odkaz solidarity napísaný kriedou "Prečo sa to stále deje" je pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016. Najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených si dnes celkovo vyžiadali tri výbuchy v belgickej metropole Brusel. Podľa federálnej prokuratúry v Bruseli išlo o teroristické útoky. Medzi obeťami ani zranenými nie sú podľa aktuálnych informácií nijakí Slováci. Foto: TASR/AP

Pietne zhromaždenia sa konali na viacerých miestach Bruselu i krajiny. Kráľ Filip s kráľovnou Matildou a premiér Charles Michel vzdali dnes hold obetiam a zraneným na námestí Roberta Schumana.

Brusel 23. marca (TASR) - Minútou ticha si dnes napoludnie uctili obyvatelia Bruselu pamiatku vyše 30 obetí utorkových útokov na letisku Zaventem a v bruselskom metre, informovala televízia RTBF.

Ľudia tak vyjadrili aj solidaritu pozostalým po obetiach a najmenej 260 ľuďom zraneným pri troch explóziách, ktoré otriasli odletovou halou letiska Zaventem a stanicou metra Maelbeek, nachádzajúcou sa v centre belgickej metropoly neďaleko sídiel európskych inštitúcií.

Pietne zhromaždenia sa konali na viacerých miestach Bruselu i krajiny. Kráľ Filip s kráľovnou Matildou a premiér Charles Michel vzdali dnes hold obetiam a zraneným na námestí Roberta Schumana v centre Bruselu.

Kráľovský pár predtým v Erazmovej nemocnici v Anderlechte navštívil niekoľko osôb, ktoré pri útokoch utrpeli zranenia, a vyjadril podporu lekárom a zdravotníkom. Popoludní majú naplánovanú podobnú návštevu vo vojenskej nemocnici kráľovnej Astrid v meste Neder-over-Heembeek.

Používatelia sociálnej siete Facebook pripravujú na sobotu 26. marca v Bruseli pochod proti terorizmu, lebo, ako tvrdia, "len spolu to ustojíme". Pochod sa začne od známeho bruselského Atómia.