Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Belgicku zastreleli strážnika jadrovej elektrárne

Belgická jadrová elektráreň Tihange Foto: TASR/AP

Hovorkyňa belgickej polície sa k tomuto prípadu odmietla vyjadriť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.

Brusel 26. marca (TASR) - Dva dni po bombových útokoch v Bruseli niekto zastrelil strážnika zamestnaného v jednej z belgických jadrových elektrární a ukradol mu preukaz umožňujúci vstup do tohto zariadenia. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na dnešný článok v belgickom denníku La Derniere Heure.

Podľa zverejnených údajov ukradnutú vstupnú kartu deaktivovali hneď po tom, ako vyšlo najavo, že strážnik zavraždený v oblasti Charleroi ju nemá pri sebe. Hovorkyňa belgickej polície sa k tomuto prípadu odmietla vyjadriť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.

Ešte vo štvrtok La Derniere Heure informoval, že samovražední útočníci, ktorí odpálili v utorok bomby na letisku a stanici metra v Bruseli, pôvodne zvažovali útok na jadrové zariadenie. Policajné zásahy spojené so zatýkaním podozrivých radikálov ich však zrejme prinútili zmeniť svoje plány.

Belgickí kriminalisti v rámci vyšetrovania po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži našli v jednom z prehľadávaných bytov videozáznam z kamery, ktorá slúžila na sledovanie pohybu riaditeľa belgického programu jadrového výskumu.

Belgický úrad pre dohľad nad jadrovou bezpečnosťou v piatok oznámil, že odobral vstupné karty viacerým zamestnancom jadrových zariadení a ďalším osobám zakázal vstup do ich priestorov. Hovorkyňa tohto úradu Nele Scheerlincková však vyhlásila, že tento krok "nie je spojený s teroristickými útokmi" v Bruseli.

Utorňajšie bombové útoky na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek/Maalbeek si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a približne 300 zranených.