Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Belgicko má nového kráľa, Filip zložil prísahu

Nový belgický kráľ Filip zložil prísahu na pôde parlamentu v Bruseli v nedeľu 21. júla 2013. Foto: TASR/AP

Albert II. (79) abdikoval po 20 rokoch na belgickom tróne. Za dôvod označil svoj pokročilý vek a zdravotné problémy.

Brusel 21. júla (TASR) - Nový belgický kráľ Filip zložil dnes prísahu na pôde parlamentu v Bruseli, informovala agentúra DPA.

"Prisahám, že si budem ctiť ústavu a zákony belgického ľudu, zachovám nezávislosť krajiny a budem chrániť nedotknuteľnosť štátneho územia," povedal Filip počas slávnostného aktu.

Nový monarcha zložil sľub v troch oficiálnych štátnych jazykoch Belgicka - v holandčine, francúzštine i v nemčine. Doterajší belgický kráľ Albert II. (79) abdikoval po 20 rokoch na belgickom tróne. Za dôvod označil svoj pokročilý vek a zdravotné problémy. Kráľovských právomocí sa vzdal dnes predpoludním v kráľovskom paláci za prítomnosti belgického premiéra Elia di Rupa.



Päťdesiattriročný Filip, otec štyroch detí, je siedmym kráľom na belgickom tróne, píše DPA. Nový monarcha sa takmer ihneď ocitne v kampani pred voľbami v roku 2014, ktorá sa zameriava na prehĺbení rozkolu medzi oboma hlavnými belgickými jazykovými skupinami.



Odovzdanie trónu sa uskutočňuje v deň štátneho sviatku - Dňa Belgicka, ktorý si krajina každoročne pripomína vojenskou prehliadkou a ohňostrojom.