Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V špeciálnych celách v Belgicku je len zlomok odsúdených teroristov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Podľa belgického ministerstva spravodlivosti nie je potrebné dávať do takýchto ciel všetkých väzňov odsúdených za terorizmus.

Brusel 20. februára (TASR) - Len sedmina radikálov odsúdených v Belgicku za zločiny súvisiace s terorizmom je umiestnená v špeciálne oddelených celách. Podľa belgického ministerstva spravodlivosti nie je potrebné dávať do takýchto ciel všetkých väzňov odsúdených za terorizmus.

"Cieľom nie je, aby každý väzeň, ktorý javí znaky extrémistickej ideológie, skončil v deradikalizačnej cele," uviedlo vo vyhlásení belgické ministerstvo spravodlivosti. Reagovalo tým na článok belgického denníka De Tijd, ktorý informoval o tom, že radikáli si odpykávajú trest v bežných celách.

V súčasnosti je v belgických väzniciach 163 ľudí odsúdených za zločiny súvisiace s terorizmom. Iba 23 z nich si odpykáva trest v osobitných častiach väzníc vyhradených pre radikálov. Zločinci, ktorí by mohli zradikalizovať ostatných väzňov, by tam pritom mali byť umiestňovaní automaticky, uviedol denník La Derniere Heure.

Belgický rezort spravodlivosti argumentuje tým, že je v kontakte s väzenskou strážou a prípady posudzuje individuálne. Odsúdených v závislosti na riziku šírenia radikálnych myšlienok umiestňujú do bežných ciel, oddelených častí väzníc alebo do špeciálnych ciel na prevenciu radikalizácie, "ak je riziko reálne, alebo sa pokúšali radikalizovať spoluväzňov."

Pred niekoľkými týždňami belgická odborníčka na islam Corinne Torrekensová upozornila, že práve vo väzniciach často dochádza k radikalizácii moslimov. Za najnáchylnejšiu skupinu považuje mladých potomkov imigrantov tretej generácie, ktorí odmietajú systém, v ktorom vyrastali.

Torrekensová navrhla viacero krokov, ktoré by radikálizácii väzňov mohli zabrániť, napríklad špeciálne školenia pre väzenských strážcov. Podmienky vo viacerých belgických väzniciach označila za "takmer neľudské", čo môže prispievať k pocitu poníženia a podnecovať samotnú radikalizáciu.