Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko vynaloží milióny na rekonštrukciu pláží zničených búrkou

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Práce začali v mestečku Knokke na belgicko-holandskej hranici.

Brusel 21. februára (TASR) – Belgicko začalo rekonštruovať pláže na pobreží, ktoré v januári zmenila na nepoznanie silná búrka. Obnova spočívajúca v premiestňovaní piesku späť na pláže bude stáť 17 miliónov eur.

Rekonštrukčné práce sa začali v mestečku Knokke na belgicko-holandskej hranici. Z okolitých pláží búrka Dieter v januára odniesla viac ako tonu piesku. Z tejto masy vietor a vlny následne vytvorili na viacerých miestach piesočné útesy vysoké niekoľko metrov, informovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

"Ihneď po búrke sme začali plánovať rekonštrukčné práce," uviedol pre RTBF flámsky minister pre verejné práce a cestovný ruch Ben Weyts. Na smršťou zničené pláže by mal pribudnúť milión kubických metrov piesku.

Podobné práce čakajú okrem Knokke aj pobrežné mestečká Coq, Bredene a Middelkerke. Rekonštrukcia by nemala zasiahnuť do turistického ruchu a cieľom je dostať pláže do pôvodného stavu do Veľkonočnej nedele, ktorá tento rok pripadá na 15. apríla.

V prvej polovici januára sa prehnala Belgickom búrka Dieter. Až šesťmetrový príliv, silné vlny a vietor spôsobili, že z pláží zmizlo množstvo piesku a vznikli tam vratké piesočné útesy. Na niektorých častiach pobrežia preto v súčasnosti platí zákaz vstupu verejnosti.