Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgicko vyzvalo občanov, aby opustili nepokojmi zmietané Burundi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tým, ktorí zostanú, odporúčajú, aby zostali v kontakte s ambasádou.

Brusel 13. novembra (TASR) - Belgické ministerstvo zahraničných vecí dnes vyzvalo občanov Belgicka, ktorí sa nachádzajú na území Burundi, aby opustili túto nepokojnú krajinu, ak im to dovoľujú podmienky.

Tlačová agentúra Belga uviedla, že diplomatické zdroje potvrdili dočasnú evakuáciu rodín a časti personálu ambasády, ktorá však aj naďalej pokračuje vo svojej činnosti.

Rozhodnutie bolo prijaté na základe prehodnotenia bezpečnostnej situácie v Burundi, bývalej belgickej kolónii.

Šéf belgickej diplomacie Didier Reynders v rozhovore pre televíznu stanicu RTBF priznal, že jeho rezort odporúča všetkým belgickým štátnym príslušníkom, ktorí žijú v Burundi, aby opustili túto krajinu kvôli zvyšovaniu politického napätia.

Od marca 2015 je Burundi poznačené nestabilitou a násilnými incidentmi, ku ktorým pravidelne dochádza v metropole krajiny Bujumbura a v niektorých vidieckych oblastiach. Násilnosti sa vystupňovali v polovici októbra, pričom v posledných dňoch zo strany burundských oficiálnych predstaviteľov zaznelo viacero nepriateľských poznámok a hrozieb na adresu Belgicka.

Burundský prezident Pierre Nkurunziza, ktorý v augustových prezidentských voľbách získal tretí mandát, pred pár dňami dokonca obvinil Belgicko, že pomáha opozičným silám aj v podobe dodávok zbraní, čo belgické ministerstvo zahraničných vecí rozhodne poprelo.

Belgicko patrí k tým krajinám sveta, ktoré kritizujú prezidentov tretí kontroverzný mandát. Domáca opozícia, občianska spoločnosť a aj medzinárodné spoločenstvo tvrdia, že v poradí už tretí prezidentský mandát Nkurunzizu je porušením ústavy a tiež Dohody z Arushe, ktorá ukončila občiansku vojnu prebiehajúcu v rokoch 1993-2006. Tá si vyžiadala vyše 300.000 obetí na životoch.

"Sledujeme situáciu v Burundi už niekoľko mesiacov. Dochádza tam k násilnostiam, ktoré nás utvrdzujú v presvedčení, že je lepšie pre Belgičanov v Burundi, ktorých prítomnosť tam nie je nevyhnutná, aby z tejto krajiny odišli. Tým, ktorí zostanú, odporúčame, aby zostali v kontakte s ambasádou," odporučil Reynders.