Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Belgicku zadržali súrodencov, ktorí prekladali pre islamistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K zadržaniu mladého muža a jeho sestry došlo pred týždňom v Limbourgu.


Brusel 10. decembra (TASR) - Belgická prokuratúra dnes informovala o zadržaní dvojice súrodencov z moslimskej rodiny pôvodom zo Srbska, ktorí sú podozriví z kontaktov s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS). K zadržaniu mladého muža a jeho sestry došlo pred týždňom v Limbourgu.

Mladík vo veku 21 rokov a jeho 19-ročná sestra robili preklady pre propagandistický časopis Dábik, ktorý je spájaný s IS. V mladíkovom mobile sa okrem toho našlo niekoľko videozáznamov s násilných obsahom, okrem iného aj so záznamami viacerých popráv.

Obaja podozriví pochádzajú z moslimskej rodiny, ktorá počas vojen na Balkáne ušla zo Srbska a pred 16 rokmi sa usadila v Belgicku. Rodičia na svojich deťoch nespozorovali ich radikalizáciu, informoval na svojej webovej stránke belgický denník Le Soir.

Zadržaní svoje preklady pre Dábik posielali prostredníctvom šifrovanej mobilnej komunikačnej aplikácie Telegram, ktorú veľmi často využívajú sympatizanti IS a verbovači pre túto organizáciu.

Belgicko je súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti IS v Iraku a Sýrii. Tento rok, 22. marca, sa Brusel stal terčom dvoch atentátov, ktoré s krátkym časovým odstupom spáchali dve komandá na tamojšom medzinárodnom letisku a na stanici metra.