Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Belgicko zaisťuje policajnú ochranu pre 111 verejných činiteľov

Na archívnej snímke hliadkuje policajt. Foto: TASR/AP

Koordinačný orgán pre vyhodnocovanie hrozieb (OCAD) je belgický vládny orgán, ktorý koordinuje aktivity belgickej polície a spravodajských služieb.

Brusel 8. augusta (TASR) - V Belgicku sa podľa najnovších údajov Národného krízového centra nachádza pod policajnou ochranou 111 verejných činiteľov, vrátane premiéra Alexandra De Croa a federálneho ministra spravodlivosti Vincenta Van Quickenbornea. Na správu tlačovej agentúry Belga v utorok upozornil spravodajca TASR.

Na zozname chránených osôb sú okrem politikov aj sudcovia a právnici. Okrem premiéra a ministra spravodlivosti boli donedávna pod dohľadom polície aj ďalší ministri - vrátane federálnej ministerky vnútra Annelies Verlindenovej, ministerky bruselského regiónu pre mobilitu Elke Van Den Brandtovej a podpredsedu valónskej regionálnej vlády Philippa Henryho.

"Len čo získame informáciu, že nejaká verejne činná osoba v Belgicku je pri výkone svojich povinností ohrozená, stretávame sa s našimi partnermi, konkrétne s políciou a Koordinačným orgánom pre hodnotenie hrozieb, ktorí posúdia závažnosť ohrozenia. Potom rozhodneme o konkrétnych bezpečnostných opatreniach na zaistenie bezpečnosti týchto ľudí," vysvetlil pre belgické médiá Antoine Iseux, hovorca Národného krízového centra.

Podľa záznamov krízového centra bolo tento rok otvorených 41 nových prípadov overovania bezpečnosti v porovnaní so 65 v roku 2022 a 81 v roku 2021.

Koordinačný orgán pre vyhodnocovanie hrozieb (OCAD) je belgický vládny orgán, ktorý koordinuje aktivity belgickej polície a spravodajských služieb a posudzuje mieru vystavenia Belgicka možným teroristickým a extrémistickým hrozbám. OCAD spadá pod kompetenciu ministrov vnútra a spravodlivosti, pričom obaja šéfovia týchto rezortov majú zaistenú policajnú ochranu.

OCAD bol založená v roku 2006 ako nástupca Spoločnej protiteroristickej skupiny (AGG), ktorá mala v podstate rovnaké úlohy ako OCAD: zhromažďovať, analyzovať a vyhodnocovať informácie potrebné na prijatie administratívnych a súdnych policajných opatrení týkajúcich sa teroristických činov v Belgicku.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)