Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Belgicko zmení zákon, aby mohlo kontrolovať cudzie tajné služby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Už takmer desať rokov parlamentný výbor na kontrolu spravodajských služieb, prezývaný Výbor R, odporúča zmeniť existujúci zákon o spravodajských službách.

Brusel 22. januára (TASR) - Belgický parlament na svojom včerajšom zasadnutí schválil návrh zákona, ktorý poskytne belgickým spravodajským službám právomoci sledovať zahraničné spravodajské služby pôsobiace na území Belgicka a zabezpečí im vhodné prostriedky na túto činnosť.

Za návrh zákona, ktorý prešiel len s malými pozmeňovacími návrhmi voči pôvodnému zneniu z dielne Strany zelených, hlasovali jednohlasne všetky politické strany, s výnimkou členov Belgickej robotníckej strany, ktorí sa zdržali.

Už takmer desať rokov parlamentný výbor na kontrolu spravodajských služieb, prezývaný Výbor R, odporúča zmeniť existujúci zákon o spravodajských službách.

V súčasnosti, ak Štátna bezpečnosť a Generálna služba pre spravodajstvo a bezpečnosť (SGRS) monitorujú činnosť zahraničných spravodajských služieb na území Belgicka, zákon nepredpisuje, aké sú presne ich kompetencie. Môžu používať nástroje, ktoré zákon povoľuje na výkon ich poslania, avšak niektoré spravodajské nástroje nie sú doterajším zákonom zakotvené.

Zákon, ktorý platí od 4. februára 2010, nezmieňuje možnosť "zásahov" do existujúceho zoznamu hrozieb, pre ktoré spravodajské služby môžu používať výnimočné metódy zberu dát - ako je pozorovanie súkromných bytov a domácností, nahrávanie a počúvanie komunikácie sledovaných osôb, vniknutie do počítačových a komunikačných systémov podozrivých osôb a podobne.