Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bývalý belgický kráľ súhlasil s testom DNA v spore o otcovstvo

Na archívnej snímke zo 17. júla 2008 je belgický kráľ Albert II. a belgická kráľovná Paola pózujú fotografom v kráľovskom paláci v belgickej štvrti Laeken. Bývalý belgický kráľ Albert II. súhlasil s testom otcovstva, ktorý mu nariadil súd, keď rozhodoval o jeho dlhodobom spore s umelkyňou Delphine Boëlovou. Osemdesiatštyriročný Albert II., ktorý abdikoval v roku 2013 po 20 rokoch vládnutia, vždy popieral, že je otcom Delphine Boëlovej, ale pripustil, že jeho manželstvo s Paolou (81) malo aj tŕnisté obdobia. Foto: TASR/AP

Belgická výtvarná umelkyňa Boëlová (51) bojuje o uznanie, že je Albertovou biologickou dcérou, od roku 2013.

Brusel 28. mája (TASR) - Bývalý belgický kráľ Albert II. súhlasil s testom otcovstva, ktorý mu nariadil súd, keď rozhodoval o jeho dlhodobom spore s umelkyňou Delphine Boëlovou. V utorok o tom informovali belgické médiá vrátane tlačovej agentúry Belga.

Belgická výtvarná umelkyňa Boëlová (51) bojuje o uznanie, že je Albertovou biologickou dcérou, od roku 2013. Tvrdí, že jej matka barónka Sybille de Selys Longchampsová mala pred desaťročiami s bývalým kráľom dlhoročný pomer.

Vlani v októbri belgický súd rozhodol, že Albert (84) musí podstúpiť test otcovstva. Albert sa proti rozhodnutiu odvolal a prípad sa posunul na Kasačný súd, teda belgický najvyšší súd. Jeho verdikt sa očakáva až neskôr.

Medzitým však bruselský odvolací súd tento mesiac rozhodol, že Albert musí podstúpiť testy DNA, inak mu hrozí pokuta 5000 eur za každý deň.

Vzhľadom na toto súdne nariadenie sa "Jeho Výsosť kráľ Albert rozhodol podrobiť odbornému testu nariadenému odvolacím súdom", napísal jeho právnik vo vyhlásení zaslanom niekoľkým médiám. Albert dodal, že výsledok testu zostane "prísne dôverný" až dovtedy, kým sa nerozhodne o jeho odvolaní na Kasačnom súde.

Test DNA urobený v roku 2013 ukázal, že Jacques Boël nie je biologickým otcom Delphine. Súd nižšieho stupňa však vlani vyhlásil, že spor o otcovstvo nemá právny základ, keďže pre rodinné vzťahy platia iné kritériá než biológia.

Albert II., ktorý abdikoval v roku 2013 po 20 rokoch vládnutia, vždy popieral, že je otcom Delphine Boëlovej, ale pripustil, že jeho manželstvo s Paolou (81) malo aj tŕnisté obdobia.