Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Belgicku budú vojaci prítomní na uliciach do konca februára

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zvýšená prítomnosť vojakov so samopalmi je súčasťou monitorovacej misie priamo spätej so zvýšeným, tretím stupňom bezpečnostného ohrozenia.

Brusel 22. januára (TASR) - Belgická vláda dnes oznámila, že schválila návrh na zachovanie súčasného vojenského nasadenia v uliciach Bruselu až do konca februára.

Zvýšená prítomnosť vojakov so samopalmi je súčasťou monitorovacej misie priamo spätej so zvýšeným, tretím stupňom bezpečnostného ohrozenia.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že táto misia, ktorá je podporovaná aj policajnými silami, bola predĺžená do konca februára. Do mobilizácie zvolanej po akútnych hrozbách teroristických útokov z konca novembra vlaňajšieho roka, je zapojených najmenej 1000 vojakov.

Z toho okolo 700 je nasadených v uliciach: pohybujú sa po centre Bruselu a strážia dôležité vládne objekty a budovy medzinárodných inštitúcií.

Začiatkom roka, 8. januára, Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) na základe údajov spravodajských služieb rozhodol, aby stupeň ohrozenia v Belgicku zostal na úrovni tri, zo štyroch možných.

OCAM na základe údajov od spravodajských služieb pravidelne prehodnocuje bezpečnostnú situáciu v krajine a posúva vláde potrebné odporúčania.