Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgický kráľ Albert II. odstupuje, vzdá sa trónu

Kráľ Albert II a kráľovná Paola Foto: TASR/AP

Albert II. je na belgickom tróne už 20 rokov.

Brusel 3. júla (TASR) - Belgický kráľ Albert II. sa vzdá trónu.

Informovala dnes o tom belgická tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na zdroje z najvyšších kruhov krajiny.

Sedemdesiatdeväťročný monarcha bude mať dnes o 18.00 h televízny prejav národu, uviedla tlačová agentúra DPA.

Belgická tlač s odvolaním sa na vládne zdroje už predtým uviedla, že sa kráľ chystá oznámiť svoju abdikáciu. Belgická vláda ohlásila 15 minút po skončení kráľovho prejavu tlačovú konferenciu, píše agentúra Reuters.

Rada ministrov belgickej vlády vo svojom užšom formáte zasadala dnes popoludní v rámci krízového rokovania po medializácii správ, že kráľ Albert II. oznámi svoj odchod z trónu. Všetky parlamentné výbory dnes pozastavili svoju činnosť.

Zasadala Rada ministrov

Fámy o možnej abdikácii 79-ročného monarchu v belgických médiách už kolujú niekoľko mesiacov a v tejto súvislosti sa ako možný termín vzdania sa trónu spomína nadchádzajúci belgický štátny sviatok 21. júla.

Po kráľovom vystúpení vyhlásenie pre médiá urobí aj premiér Elio Di Rupo. V prípade abdikácie bude totiž na Rade ministrov, aby vykryla kráľovské kompetencie.

Podľa niektorých zdrojov blízkych kráľovskému palácu sa Albert II. chystá vzdať trónu v deň štátneho sviatku. Niektoré zdroje z prostredia belgickej vlády však naznačujú, že tento termín bude platný až po tom, ako sa vláda dohodne na detailoch o rozpočte, a po dohode s Výborom pre implementáciu inštitucionálnych reforiem.

Albert II. je na belgickom tróne už takmer 20 rokov. Na trón nastúpil 9. augusta 1993 po smrti svojho brata, predošlého kráľa Baudouina I.

Kráľom by sa v prípade abdikácie stal korunný princ Philippe, ktorý má 53 rokov. Podľa prieskumov verejnej mienky sa dedič trónu neteší takej popularite u verejnosti ako Albert II.