Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Belgický minister nerozumie kritike o zlyhaní v boji s terorizmom

Belgický minister vnútra Jan Jambon Foto: TASR/AP

V rozhovore minister vyhlásil, že po útokoch v Bruseli je presvedčený o nutnosti pokračovať v boji proti extrémizmu a teroristom.

Brusel 23. marca (TASR) - Belgický minister vnútra Jan Jambon dnes oznámil, že po utorkových útokoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali 31 obetí, v meste nevyhlásia ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia okrem už platných.

"Myslím, že musíme zostať chladnokrvní a pokojní a kontrolovať situáciu," spresnil.

Jambon v rozhovore pre televíziu RTBF vyhlásil, že útoky v Bruseli sa začali pripravovať zrejme dávno pred tým, ako polícia minulý týždeň v piatok dolapila Salaha Abdeslama, hľadaného v súvislosti s vlaňajšími atentátmi v Paríži.

V rozhovore minister vyhlásil, že po útokoch v Bruseli je presvedčený o nutnosti pokračovať v boji proti extrémizmu a teroristom, "ktorí útočia na základné hodnoty našej spoločnosti". Súčasne vyjadril údiv nad závermi zahraničnej tlače, ktorá Brusel označila za slabé miesto boja s terorizmom v Európe.

"Skutočne tomu nerozumiem," uviedol minister pre RTBF a poukázal napríklad na vlaňajšiu protiteroristickú operáciu vo Verviers či na nedávne chytenie Salaha Abdeslama. "Všetci ho hľadali, my sme ho chytili. Odsúdili sme teroristov, boli sme prví v Európe," upozornil.

Pripomenul, že v Belgicku momentálne platí najvyšší stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi. "Robíme, čo treba. Vždy hovorím, že stopercentnú záruku na bezpečnosť nemôže dať nikto, ale my pokračujeme v boji".

Na margo zvýšenia stupňa teroristického ohrozenia Jambon uviedol, že vláda k nemu v utorok pristúpila, pretože sa po výbuchoch na letisku Zaventem a v bruselskom metre obávala tretieho útoku. Dodal, že tieto opatrenia budú platiť len dovtedy, kým bude pretrvávať hrozba okamžitého atentátu.

Belgická vláda po utorkových udalostiach vyhlásila trojdňový štátny smútok. Kabinet na svojom zasadnutí podľa Jambona zvažoval aj opatrenia súvisiace s bezpečnosťou, a to najmä škôl a verejnej dopravy. "Prijali sme rozhodnutie postupovať tak, aby sme sa čo najrýchlejšie vrátili k normálnemu životu," uviedol Jambon.