Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Belgický minister odmieta odstúpenie po útokoch trestanca

Policajní vyšetrovatelia pracujú na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky. Foto: TASR/AP

Útočník identifikovaný ako Belgičan Benjamin Herman zabil v utorok v meste Liege dve policajtky a náhodného okoloidúceho.

Brusel 31. mája (TASR) - Belgický minister spravodlivosti Koen Geens vo štvrtok oznámil, že neodstúpi zo svojej funkcie napriek výzvam, aby tak urobil po útokoch dočasne prepusteného trestanca, ktoré si vyžiadali životy štyroch ľudí.

Podľa jeho vyjadrenia na pôde parlamentu, ktoré citovala agentúra AP, "je vytrvať, keď idú veci ťažko, niekedy ťažšie, ako sa jednoducho vzdať".

Útočník identifikovaný ako Belgičan Benjamin Herman zabil v utorok v meste Liege dve policajtky a náhodného okoloidúceho. Podľa vyšetrovateľov všetko nasvedčuje tomu, že išlo o teroristický útok. K činu sa medzitým prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Ešte v noci na utorok zavraždil Herman jedného muža v meste On na juhu Belgicka.

Hermana zastrelili po útoku v Liege zásahové jednotky v blízkosti strednej školy, kde vzal jednu zo zamestnankýň za rukojemníčku. Vláda následne priznala, že meno útočníka sa nepriamo spomínalo v dvoch správach o radikalizácii.

Herman, narodený v roku 1982, mal záznamy v registri trestov, vrátane krádeže, napadnutia a drogových trestných činov. Väznicu opustil v pondelok na dvojdňovú priepustku.