Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Belgický parlament vyzval vládu, aby uznala Palestínu vo vhodnom čase

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Malkí. Foto: TASR/AP

Belgicko sa tak pripojilo k ďalším členským krajinám EÚ, ktorých národné parlamenty v posledných mesiacoch schválili návrh na uznanie Palestíny.

Brusel 6. februára (TASR) - Belgický federálny parlament vo štvrtok večer na svojom plenárnom zasadnutí schválil rezolúciu, ktorá vyzýva na uznanie štátnosti Palestíny. Uviedla dnes belgická tlačová agentúra Belga.

Návrh rezolúcie, ktorá vzišla z dielne vládnej koalície Charlesa Michela, vytvorenej z centristických liberálov (MR), flámskych liberálov (Open Vld), flámskych kresťanských demokratov (CD&V) a Novej flámskej aliancie (N-VA), však nezískal podporu opozície. Frankofónni socialisti, zelení, Strana pracujúcich a niekoľko menších frankofónnych strán hlasovali proti tejto rezolúcii, kým poslanci separatistického hnutia Flámsky záujem sa zdržali hlasovania.

Parlamentná rezolúcia vyzýva vládu, aby uznala palestínsky štát, keď bude "vhodná chvíľa", čo znamená, že Belgicko patrí medzi krajiny, ktoré vyvíjajú rastúci tlak na Izrael a Palestínčanov, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu, čo je aj prioritou politiky EÚ.

Belgicko sa tak pripojilo k ďalším členským krajinám EÚ, ktorých národné parlamenty v posledných mesiacoch schválili návrh na uznanie Palestíny. Najďalej zašlo Švédsko, ktoré Palestínu ako štát uznalo aj na vládnej úrovni.

Rezolúcia vyzýva belgickú vládu, aby uznanie palestínskej štátnosti podmienila viacerými faktormi - napríklad aby toto uznanie malo pozitívny vplyv na reštartovanie procesu mierových rokovaní, aby nastal pokrok konzultácií na túto tému v rámci Európskej únie, a najmä, aby existovala funkčná palestínska vláda s kontrolu nad celým palestínskym územím.

Belgický parlament upozornil, že pokiaľ ide o hranice uznaného palestínskeho štátu, tie musia byť také, ako boli v roku 1967, čiže ide o stav pred vypuknutím šesťdňovej vojny a okupáciou palestínskych území Izraelom. Ak majú nastať zmeny v otázke hraníc, tak iba so súhlasom obidvoch strán tohto sporu.

Parlamenty vo Francúzsku, v Írsku, Portugalsku, Spojenom kráľovstve a Španielsku už taktiež symbolicky uznali štátnosť Palestíny. Rovnako aj Európsky parlament v decembri 2014 vyjadril podporu palestínskej štátnosti.

Zvrchovanosť Palestíny uznalo dodnes 135 krajín sveta.