Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér: Boj proti antisemitizmu zlyhal

Belgický premiér Charles Michel Foto: TASR/AP

Michel zároveň vyjadril solidaritu so židovskou komunitou v Belgicku, ktorá aj v súčasnosti musí čeliť prejavom antisemitskej nenávisti.

Brusel 27. januára (TASR) - Najvyšší belgickí vládni predstavitelia sa v pondelok večer zúčastnili na ceremoniáli vo Veľkej židovskej synagóge v Bruseli, venovanom pamiatke obetí holokaustu. Svet si dnes pripomína 70. výročie oslobodenia nemeckých koncentračných táborov pri poľskom meste Osvienčim.



"Boj proti antisemitizmu zlyhal," povedal pri tejto príležitosti premiér Charles Michel, citovaný tlačovou agentúrou Belga.

Podujatie v synagóge sa konalo pod prísnym dozorom polície a členov ozbrojených síl.

Predseda vlády pripomenul, že holokaust nemá v dejinách ľudstva obdobu, lebo išlo o "priemyselný, plánovaný, metodický zločin proti samotnej podstate človeka". Dodal, že v mene svojej vlády chce potvrdiť, že ide o navždy neodpustiteľný zločin.

Michel zároveň vyjadril solidaritu so židovskou komunitou v Belgicku, ktorá aj v súčasnosti musí čeliť prejavom antisemitskej nenávisti. Poukázal na dramatický nárast antisemitizmu v krajine, ktorý vyústil do vraždenia v Židovskom múzeu vlani v máji.

Spomenul, že sa to prejavuje aj v každodennom živote, keď uviedol príklad židovského študenta vyštvaného z gymnázia na bruselskom predmestí na základe antisemitských hrozieb.

"Prieskum na vzorke vyše 5800 ľudí v EÚ naznačil, že 78 percent Európanov si myslí, že antisemitizmus sa za posledných päť rokov zhoršil. V Belgicku 40 percent židov zvažuje opustenie krajiny. Boj proti antisemitizmu je zlyhaním," skonštatoval premiér.

Michel členov židovských komunít vyzval, aby nepodliehali týmto hrozbám a dodal, že ani jeden Belgičan by nemal byť nútený opustiť svoju krajinu. Podľa jeho slov Belgicko bez židov už nebude Belgicko, tak ako Európa bez židov by už nebola Európou.

Premiér priznal, že boj proti antisemitizmu je národnou záležitosťou a vždy, keď je v krajine spáchaný nejaký antisemitský čin, znamená to, že útok bol smerovaný voči celej belgickej spoločnosti.

Premiér a belgický kráľ Filip na čele širšej delegácie predstaviteľov židovských komunít z Belgicka odišli do Poľska, kde sa dnes zúčastňujú na medzinárodnom spomienkovom ceremoniáli na mieste nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.