Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér: Nasledujúcich 5 až 10 zím bude pre Európanov ťažkých

Na archívnej snímke belgický premiér Alexander De Croo 27. novembra 2020. Foto: TASR/AP

S premiérovými slovami súhlasil aj šéf Združenia flámskych zamestnávateľov (VOKA) Hans Maertens, ktorý premiéra pozval na pracovnú návštevu.

Brusel 22. augusta (TASR) - Nasledujúcich päť až desať zím bude pre Európanov ťažkých. Uviedol to v pondelok belgický premiér Alexander De Croo. Šéf belgickej vlády to povedal v súvislosti s prudko rastúcimi cenami energií v Európe a neistotou súvisiacou s bezpečnosťou dodávok energie, informuje z Bruselu spravodajca TASR.

"Nasledujúcich päť až desať zím bude ťažkých. Vývoj situácie je zložitý v celej Európe. Niektoré sektory čelia vážnym ťažkostiam pri týchto vysokých cenách energií. Naša krajina sa s tým však dokáže vyrovnať," povedal De Croo počas pracovnej návštevy v prístave Zeebrugge.

S premiérovými slovami súhlasil aj šéf Združenia flámskych zamestnávateľov (VOKA) Hans Maertens, ktorý premiéra pozval na pracovnú návštevu. Zároveň upozornil, že nad mnohými spoločnosťami a vôbec nad flámskou ekonomikou visia "ťažké mraky".

"Situáciu pozorne sledujeme, ale musíme hovoriť jasne: najbližšie mesiace budú náročné, ďalšie zimy ťažké. Musíme sa z toho dostať. Dúfať v to najlepšie a zároveň sa pripravovať na to najhoršie. A aj keď bude situácia v konečnom dôsledku lepšia, ako očakávame, stále je vhodné byť dobre pripravený," opísal situáciu belgický premiér.

Belgičania podľa jeho slov dokážu čeliť nadchádzajúcej kríze "ak sa budú v týchto ťažkých časoch navzájom podporovať".