Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér chce s viceprezidentom USA hovoriť o citlivých témach

Viceprezident USA Mike Pence (vpravo) a belgický premiér Charles Michel na stretnutí v Bruseli, 19. februára 2017. Foto: TASR/AP

Charles Michel avizoval, že na stretnutí zdôrazní nevyhnutnosť spoločného postupu USA a Európy pri riešení svetových problémov.

Brusel 19. februára (TASR) – Viceprezidenta USA Mikea Pencea privítal dnes v Belgicku anglickou frázou tamojší premiér Charles Michel. Pence vyjadril obdiv zámku Val-Duchesse, kde sa dnes koná ich spoločná večera. Belgický premiér médiám vopred povedal, aké témy na stretnutí otvorí.

"Som veľmi rád, že Vás stretávam," povedal na začiatok oficiálnej návštevy viceprezidenta USA belgický premiér Michel. Pence ocenil prijatie na zámku Val-Duchessena na juhu Bruselu, ktorý označil za "veľmi pekné miesto", informovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

Počas privítania, ktoré trvalo menej ako minútu, sa pred médiami ukázal aj belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders, ktorý sa na večeri tiež zúčastňuje.

Belgický premiér avizoval, že na stretnutí zdôrazní nevyhnutnosť spoločného postupu USA a Európy pri riešení svetových problémov. Pre RTBF uviedol, že s Penceom povedie "otvorenú debatu a nebude sa báť povedať, čo si myslí." Predstavil aj témy, ktoré počas večere otvorí.

Michel mieni na stretnutí zdôrazniť, že "Európania potrebujú multilateralizmus." Postoje prezidenta USA Donalda Trumpa sú totiž podľa belgického premiéra v rozpore s multilateralizmom. Prekáža mu Trumpove pohrozenie znížením amerického príspevku do NATO a OSN.

Na základe informácií RTBF sa Michel vysloví proti ekonomickému izolaciozmu, ktorý zaznieva spoza oceánu.

Najcitlivejšou témou bude zrejme hodnotová otázka. Michel má dať Penceovi najavo, že v USA majú problémy s dodržiavaním demokracie, právneho štátu, slobody tlače a vierovyznania. Belgickému premiérovi sa totiž nepáčia Trumpove výroky týkajúce sa moslimov.

Pri večeri chce Michel diskutovať aj o Izraeli. "Čo sa týka Blízkeho východu, znepokojil ma plán amerického prezidenta presťahovať veľvyslanectvo (veľvyslanectvo USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema pozn. TASR) a presadzovať riešenie založené na jednom štáte. V tejto téme sa nehráme s fazuľkami," uviedol belgický premiér.

Pence počas uplynulých dní podnikol svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii viceprezidenta USA. V sobotu vystúpil so svojím prejavom na 53. bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde sa stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími svetovými lídrami. Dnes navštívil niekdajší nacistický koncentračný tábor Dachau ležiaci neďaleko Mníchova.

V pondelok sa Pence stretne s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, predsedom EK Jean-Claudeom Junckerom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.