Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér vyhlásil na štvrtok štátny smútok

Belgický premiér prišiel do Švajčiarska na miesto v poobedňajších hodinách v spoločnosti ministra financií a ministra obrany a flámskeho premiéra Krisa Peetersa.

Brusel 14. marca (TASR) – Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil na štvrtok 15. marca štátny smútok. Dôvodom je tragédia školského autobusu, ktorý viezol školákov vracajúcich sa z výcvikového lyžiarskeho tábora a havaroval v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre. Zahynulo 28 ľudí, z toho 22 detí, pričom tri deti kvôli vážnym zraneniam zostávajú v umelom spánku.

Švajčiarske úrady oznámili, že robia maximum pre záchranu zranených detí. Štyria učitelia, ktorí školákov v autobuse sprevádzali, ako aj obaja šoféri, pri nehode zahynuli. Podľa švajčiarskych lekárov je 22 detí stále hospitalizovaných v šiestich nemocniciach, pričom je medzi nimi aj niekoľko veľmi ťažkých prípadov. Tri deti sú v kóme kvôli zraneniam hlavy a brušnej dutiny. Túto správu dnes poobede potvrdila pre médiá aj belgická vláda.

Podľa švajčiarskeho portálu blik.ch je formálne identifikovaných 22 z 28 obetí. V prípade zranených je identifikovaných 22 z 24 detí.

Belgický premiér prišiel do Švajčiarska na miesto v poobedňajších hodinách v spoločnosti ministra financií a ministra obrany a flámskeho premiéra Krisa Peetersa. Žiaci vracajúci sa zo Švajčiarska pochádzali zo základných škôl vo flámskych mestách Lommel a Heverlee.

Di Rupo a ďalší belgickí politici sa stretli s predstaviteľmi švajčiarskeho kantónu Valois, kde k nehode došlo, na krízovom zasadaní. Účelom tohto stretnutie bolo uistiť sa, že sa urobili všetky potrebné opatrenia na pomoc pre rodiny obetí a zranených, ktoré dnes poobede taktiež dorazili na miesto činu.

"Toto je ťažký deň pre Belgicko, Všetci obyvatelia zdieľajú obrovský smútok postihnutých rodín," povedal Di Rupo tesne pred odletom do Švajčiarska. V čase jeho príchodu na miesto nehody ešte nebola oficiálne známa identita obetí havárie.