Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Belgický prokurátor potvrdil, že niekto sledoval Puigdemonta

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Puigdemontovi príbuzní podľa medializovaných informácií podali v tejto veci sťažnosť už začiatkom februára polícii v belgickom meste Waterloo.

Brusel 6. apríla (TASR) - Belgický prokurátor v piatok potvrdil, že niekto tajne sledoval bývalého katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta. Informovala o tom v piatok televízna stanica RTBF.

Puigdemontovi príbuzní podľa medializovaných informácií podali v tejto veci sťažnosť už začiatkom februára polícii v belgickom meste Waterloo. Namietali proti narušeniu súkromia katalánskeho expremiéra po tom, ako bolo v jeho aute objavené sledovacie zariadenie.

Informáciu o monitorovaní Puigdemonta potvrdil v piatok kráľovský prokurátor regiónu Valónske Brabantsko Jean-Claude Elslander. Ten uviedol, že zachytené zariadenie v súčasnosti skúmajú belgickí experti.

"Naše vedecké laboratórium toto zariadenie analyzuje. Rovnako skúmame aj telefónnu kartu objavenú vo vnútri zariadenia. Vyšetrovanie má za cieľ určiť, kto tento sledovací čip umiestnil a prečo," uviedol Elslander.

Puigdemont, ktorý vlani koncom októbra našiel útočisko v Bruseli spolu s troma ministrami svojej bývalej vlády, bol 25. marca zatknutý v Nemecku, keď sa autom vracal z Dánska do Belgicka. Prokuratúra v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko v piatok oznámila, že nariadila jeho okamžité prepustenie z väzenského zariadenia v Neumünsteri po tom, čo zložil kauciu vo výške 75.000 eur.

Belgická justícia vo štvrtok rozhodla o prepustení troch bývalých katalánskych ministrov z vyšetrovacej väzby. Vyšetrovací sudca rozhodol podmienečne prepustiť Merixtell Serretovú, Antona Comina a Lluisa Puiga, ktorí sprevádzali Puigdemont do "exilu" v Bruseli po vlaňajšom októbrovom referende o nezávislosti Katalánska. Rovnako ako Puigdemont sú Madridom obvinení zo vzbury a sprenevery verejných prostriedkov.

spravodajca TASR Jaromír Novak