Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Belize zrušilo Karolovi Mellovi trvalý pobyt

Zadržaný Karol M. v Belize. Foto: TERAZ/ sanpedrosun.com

O zrušení príslušného povolenia podľa reporter.bz rozhodlo belizské ministerstvo pre imigráciu. Svoj krok zdôvodnilo tým, že Karol M. získal trvalý pobyt v krajine na základe falošných údajov.

Belmopan 24. augusta (TASR) - Belizské úrady zrušili slovenskému občanovi Karolovi M. povolenie na trvalý pobyt. Informoval o tom dnes miestny spravodajský server reporter.bz.

O zrušení príslušného povolenia podľa reporter.bz rozhodlo belizské ministerstvo pre imigráciu. Svoj krok zdôvodnilo tým, že Karol M. získal trvalý pobyt v krajine na základe falošných údajov.

Podľa svojho právneho zástupcu Godfreyho Smitha chce Karol M. napriek tomu zostať v Belize, pričom je pripravený akceptovať prípadné dôsledky.

Belize síce nemá so SR dohodu o vydávaní podozrivých osôb na trestné stíhanie, môže však Karola M. vyhlásiť za personu non grata formou vykonávacieho dekrétu, proti ktorému nie je možné podniknúť ďalšie právne kroky.

Súd v belizskej metropole Belmopan najhľadanejšieho Slováka oslobodil od dvoch žalôb z porušenia imigračných zákonov: z krivej výpovede a z falšovania pasu. Obhajoba však napokon docielila jeho oslobodenie s tým, že žaloby boli vecne slabé a v jednom prípade už vypršala šesťmesačná lehota.

Obhajca Godfrey Smith nevylúčil, že príslušné orgány sa môžu opätovne pokúsiť voči jeho klientovi vzniesť obvinenie z krivej výpovede.

Karol M. je na Slovensku obvinený zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. a ďalšie štyri v slovenskom podsvetí známe osoby nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho a podozrieva ho aj z účasti na ďalšej vražde.