Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ben Gvir čelí kritike, lebo naznačil, že za výbuchmi v Iráne je Izrael

Na archívnej snímke izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir. Foto: TASR/AP

Iránske štátne médiá informovali v piatok o výbuchoch v provincii Isfahán.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 19. apríla (TASR) - Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Iránske štátne médiá informovali v piatok o výbuchoch v provincii Isfahán. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Teheránu na Izrael. Iránske médiá však v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia, pričom Izrael ani Irán sa k situácii doteraz oficiálne nevyjadrili.

"Strašiak," uviedol Ben Gvir krátko po výbuchoch na sociálnej sieti X. Po hebrejsky sa takto slangovo povie "slabý". Minister tým podľa agentúry AFP naznačil, že za výbuchmi bol Izrael, hoci jeho konanie bolo slabé. Zároveň to vyvolalo množstvo reakcií na sociálnych sieťach a v televízii.

"Nikdy predtým minister nespôsobil takú veľkú škodu bezpečnosti, obrazu a medzinárodnému postaveniu tejto krajiny," reagoval izraelský opozičný líder a bývalý premiér Jair Lapid. "Neodpustiteľným jednoslovným príspevkom sa dokázal Ben Gvir vysmiať Izraelu a strápniť ho od Teheránu až po Washington," dodal.

Izrael varoval, že podnikne odvetný úder voči Iránu, ktorý minulý víkend podnikol rozsiahly letecký útok na Izrael. Teherán vtedy vypálil na územie svojho úhlavného nepriateľa stovky dronov a rakiet, pretože Izrael obviňuje zo zodpovednosti za útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku. Izrael sa však k tomuto útoku odmieta vyjadriť.