Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Benátska komisia preskúma poľský zákon rozširujúci právomoci polície

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do Varšavy opäť zavíta delegácia Benátskej komisie, termín jej návštevy však zatiaľ nie je známy.

Štrasburg 14. marca (TASR) - Benátska komisia, expertný poradný orgán Rady Európy (RE), preskúma nový poľský policajný zákon s osobitým dôrazom na články o rozšírení právomocí pri monitoringu, informoval dnes hovorca Rady Európy Panos Kakaviatos.

Podľa jeho slov sa tak stane na zasadaní v dňoch 10.-11. júna.

Hovorca pre tlačovú agentúru PAP súčasne naznačil, že do Varšavy zavíta opäť delegácia Benátskej komisie, termín jej návštevy však zatiaľ nie je známy.

Nový zákon, ktorý dáva tajným službám a policajným zložkám širšie právomoci pri sledovaní pošty, telefonických hovorov a internetových dát občanov bez časového obmedzenia a čiastočne bez súdneho rozhodnutia, napadol už vo februári na ústavnom súde krajiny poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar.

Niektoré zákonodarné aktivity poslancov strany Práva a spravodlivosti (PiS), ktorí majú jednoznačnú väčšinu v poľskom parlamente, vyvolali znepokojenie tak v Európskej únii, ako aj v USA. Medzi ne patrí tak zmena legislatívy týkajúca sa ústavného súdu, ku ktorej sa už Benátska komisia vyjadrila kriticky, ako aj spomínaný zákon rozširujúci právomoci polície a tajných služieb.

Medzinárodná komisia pre ľudské práva v správe zverejnenej 11. marca okrem iného uviedla, že ak bude poľská vláda pokračovať v krokoch, ktoré "ochromujú" ústavný súd krajiny, "bude tým podkopávať demokraciu, ľudské práva a zákonnosť".