Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Benátska komisia upozorňuje na veľkú moc premiéra Malty

La Valletta, Malta Foto: TASR/AP

Kritické hodnotenie právnych expertov ohľadom systému mocenskej rovnováhy na Malte prichádza v čase, keď sa tento ostrovný štát v Stredozemnom mori dostal pod drobnohľad európskych inštitúcií.

Valletta 14. decembra (TASR) - Maltská republika potrebuje lepší systém vzájomnej kontroly a vyváženia medzi zložkami moci, keďže právomoci premiéra momentálne zatieňujú všetky ostatné inštitúcie v štáte. V piatok to vyhlásili predstavitelia Benátskej komisie, ktorá je expertným poradným orgánom Rady Európy (RE). Informovala o tom agentúra AP.

Kritické hodnotenie právnych expertov Benátskej komisie ohľadom systému mocenskej rovnováhy na Malte prichádza v čase, keď sa tento ostrovný štát v Stredozemnom mori dostal pod drobnohľad európskych inštitúcií. Zvýšený záujem o Maltu a jej inštitúcie je spôsobený podozreniami ukazujúcimi na predstaviteľov maltskej vlády v súvislosti s kauzou daňových únikov známou ako Panama Papers, ako aj vraždou investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

Podľa zistení komisie moc premiéra "výraznou mierou prevyšuje moc ostatných štátnych inštitúcií vrátane prezidenta, parlamentu, vlády, súdnictva aj ombudsmana". Komisia taktiež dospela k záveru, že zamestnávanie maltských poslancov na polovičný úväzok, s najnižším platom v pomere k národnému priemeru spomedzi krajín EÚ, znížilo ich schopnosť pracovať nezávisle od úradu premiéra. Taktiež maltský prezident nemá dostatočný vplyv na to, aby mohol predstavovať akúkoľvek mocenskú protiváhu pre predsedu vlády.

Vo svojej správe komisia preto odporučila posilniť právomoci prezidenta, zvýšiť plat poslancov tak, aby sa mohli svojej práci venovať intenzívnejšie, a redukovať právomoci premiéra pri obsadzovaní kľúčových postov v štáte.

Caruanovú Galiziovú, známu investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo neďaleko jej bydliska v dedine Bidnija. V súvislosti s jej vraždou obvinili troch mužov.

Na Malte odhalila niekoľko korupčných škandálov. Často písala o maltskom premiérovi Josephovi Muscatovi. Novinárka zistila, že spoločnosť Egrant, ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá je "ústrednou postavou" celej kauzy.