Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Benátska komisia: Zákon je v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Benátska komisia RE, v ktorej zasadajú experti na ústavné právo, uviedla, že Ruská federácia by sa mala obracať k dialógu namiesto uchyľovania sa k jednostranným opatreniam.

Paríž 11. marca (TASR) - Benátska komisia, expertný poradný orgán Rady Európy (RE), vyzvala dnes Rusko na zmenu zákona, ktorý je možné zneužiť na to, aby sa v krajine zabránilo uvedeniu medzinárodných právnych rozhodnutí do praxe. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Benátska komisia RE, v ktorej zasadajú experti na ústavné právo, uviedla, že "Ruská federácia by sa mala obracať k dialógu namiesto uchyľovania sa k jednostranným opatreniam".

"Umožniť ruskému ústavnému súdu, aby vyhlásil medzinárodné rozhodnutia za 'nevykonateľné', je nezlučiteľné s medzinárodnými právnymi záväzkami Ruska," citovala Benátsku komisiu tlačová agentúra DPA.

Medzinárodné právne rozhodnutia zahŕňajú rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý nedávno rozhodol, že päťročný nepodmienečný trest udelený v roku 2013 kritikovi Kremľa, opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému, bol nespravodlivý.