Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Benedikt XVI. sa presťahuje do nového domova vo vatikánskom kláštore

Pohľad na kláštor Mater Ecclesiae, právo, vedľa veže San Giovanni vo Vatikáne. Očakáva sa, že emeritný pápež Benedikt XVI tu bude žiť a modliť sa. Zatiaľ sa tu renovuje štvorposchodová budova, stavebné materiály pokrývali trávnik domu Foto: TASR/AP

Vatikán opakovane poprel medializované správy, podľa ktorých sa Benediktov zdravotný stav v poslednej dobe veľmi zhoršil.

Vatikán 30. apríla (TASR) - Emeritný pápež Benedikt XVI. sa vo štvrtok vráti naspäť do Vatikánu zo svojho dočasného domova v pápežskej letnej rezidencii Castel Gandolfo, ležiacej južne od Ríma. Oznámil to dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Benedikt sa vo štvrtok definitívne presťahuje do priestorov bývalého kláštora vo Vatikánskych záhradách, ktorého prízemnú časť zrenovovali pre jeho potreby.

V Castel Gandolfe sa Benedikt zdržiaval od 28. februára, keď oficiálne odstúpil z postu hlavy katolíckej cirkvi. Tam ho 23. marca prišiel navštíviť nový pápež František.

Krátko pred svojím odstúpením Benedikt vyhlásil, že zvyšok svojho života chce stráviť v modlitbách ukrytý pred svetom. Prisľúbil pritom, že sa nebude pokúšať ovplyvňovať rozhodnutia svojho nástupcu.

Vatikán opakovane poprel medializované správy, podľa ktorých sa Benediktov zdravotný stav v poslednej dobe veľmi zhoršil. Podľa Lombardiho emeritný pápež netrpí nijakým konkrétnym ochorením, ale len následkami staroby a únavy.