Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Benin si dnes volí prezidenta spomedzi 33 kandidátov

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Favoritom volieb je 61-ročný premiér Lionel Zinsou, aj keď niektorí voliči mu môžu zazlievať jeho francúzske pozadie.

Dakar 6. marca (TASR) - Voliči v západoafrickom štáte Benin si v dnešných prezidentských voľbách budú môcť vybrať z rekordného počtu 33 kandidátov.

Súčasná hlava štátu Thomas Boni Yayi, ktorý bol v roku 2006 zvolený 75 percentami odovzdaných hlasov a znovuzvolený v roku 2011, už po dvoch funkčných obdobiach prezidentský úrad zastávať nemôže. A navyše, jeho vládnutie bolo negatívne poznačené obvineniami z korupcie a hospodárskou recesiou krajiny, analyzuje agentúra DPA.

Favoritom volieb je 61-ročný premiér Lionel Zinsou, aj keď niektorí voliči mu môžu zazlievať jeho francúzske pozadie. Zinsouova matka je Francúzka, on sám má dvojité občianstvo a v 80. rokoch bol poradcom vtedajšieho francúzskeho premiéra Laurenta Fabiusa.

To vedie jeho oponentov k názoru, že slúži záujmom Francúzska - bývalej koloniálnej mocnosti, v ktorej područí sa Benin, bývalé Dahome, svojho času nachádzal.

Medzi ďalšími čelnými kandidátmi na prezidentský úrad sú bavlníkový magnát Patrice Talon, podľa rozšíreného názoru najbohatší človek v Benine; podnikateľ v oblasti potravinárskeho priemyslu Sébastien Ajavon; bývalý premiér Pascal Koupaki; a Abdoulaye Bio Tchané, niekdajší šéf sekcie Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Afriku.