Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

M. Beňová kritizuje obmedzovanie voľného pohybu osôb v rámci EÚ

Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú diskutovať o návrhoch predstaviteľov Veľkej Británie, ktoré sa týkajú obmedzení voľného pohybu pracovnej sily medzi členskými štátmi Spoločenstva.

Bratislava/Brusel 15. januára (TASR) – Obmedzovanie voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie (EÚ), ako ho navrhujú predstavitelia Veľkej Británie, nie je správne. Vyhlásila to dnes europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú diskutovať o návrhoch predstaviteľov Veľkej Británie, ktoré sa týkajú obmedzení voľného pohybu pracovnej sily medzi členskými štátmi Spoločenstva.

Motívom je zámer britského premiéra Davida Camerona obmedziť prístup imigrantov k sociálnym dávkam, ako aj možnosť ľudí sťahovať sa z chudobnejších častí EÚ do vyspelejších krajín.

Tieto návrhy sú podľa Flašíkovej Beňovej v ostrom kontraste s deklarovanými cieľmi Európskej Komisie, ktorá chce v praxi aktívne presadzovať, aby občania EÚ mohli pracovať a žiť v ktoromkoľvek jej členskom štáte, podľa vlastného uváženia. Dodáva, že voľný pohyb občanov EÚ je neoddeliteľnou súčasťou fungovania jej jednotného trhu a podľa viacerých prieskumov ho viac ako polovica Európanov považuje za jej najpozitívnejší úspech. "Voľný pohyb občanov a pracovnej sily v rámci EÚ sa ukázal ako jednoznačne hospodársky prospešný," uviedla Flašíková Beňová, podľa ktorej je súčasná diskusia do veľkej miery ovplyvňovaná populizmom.

"V mnohých krajinách ide o vnútropolitickú tému spôsobenú výrazným nárastom popularity euroskeptických či xenofóbnych strán," poznamenala Flašíková Beňová s tým, že predstavitelia štandardných politických subjektov v daných štátoch sú na tieto nálady v spoločnosti nútení reagovať.

"Obmedzovanie výdobytkov, na ktorých EÚ stojí, medzi ktoré voľný pohyb osôb nepochybne patrí, nepovažujem za správne riešenie," zdôraznila europoslankyňa a dodala, že k danej téme navyše nemožno pristupovať selektívne. "Obmedzenia predsa nemôžu platiť len v jednom alebo niekoľkých vybraných členských štátoch, museli by sa vzťahovať na Spoločenstvo ako celok. To by si vyžadovalo naozaj veľmi širokú diskusiu," uzavrela europoslankyňa s tým, že niektoré členské štáty si asi dostatočne neuvedomujú, že nemôžu na jednej strane využívať mnohé výhody spoločného trhu a na druhej sa brániť plneniu povinností a záväzkov z neho vyplývajúcich.