Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Berényi: Semjénovo priznanie spoluzodpovednosti Maďarov je novinkou

József Berényi, archívne foto Foto: TASR

Podľa Berényiho k otázke autonómie Semjén povedal, že Maďarsko podporuje koncepcie, ktoré sú vypracované zástupcami maďarských menšín v okolitých krajinách.

Budapešť 4. júna (TASR) - Vyhlásenie podpredsedu maďarskej vlády zodpovedného za národnú politiku Zsolta Semjéna o chybách Maďarov, ktoré prispeli k podpísaniu Trianonskej mierovej zmluvy, je v Maďarsku politickou novinkou. Pre TASR to dnes v Budapešti uviedol predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi.



"Semjén povedal tri príčiny Trianonu. Tá prvá príčina je možno politická novinka v Maďarsku, lebo povedal, že maďarský štát urobil chyby voči menšinám, nezaobchádzal vždy empaticky a nezaobchádzal vždy v prospech menšín v Maďarsku," konštatoval Berényi, podľa ktorého ďalšie príčiny pre slovenskú verejnosť už tak dôležité nie sú.

"Ďalej by som povedal, že to odhodlanie je pre nás dôležité, ako pán Semjén vyzdvihol, že maďarská vláda bude naďalej podporovať menšiny v zahraničí. Isteže táto podpora je potrebná na to, aby sme si mohli zachovať našu identitu, školy, kultúrne inštitúcie, respektíve rôzne podujatia," dodal predseda SMK.

Podľa Berényiho k otázke autonómie Semjén povedal, že Maďarsko podporuje koncepcie, ktoré sú vypracované zástupcami maďarských menšín v okolitých krajinách.

"Vďaka tomu, že autonómia na Slovensku sa vníma ako zmena štátnych hraníc, nepoužívame toto slovo v našej koncepcii, ale hovoríme o územnej samospráve, o menšinovej samospráve, a toto vlastne aj oni akceptujú. Takže pre nás je dôležitá koncepcia, ktorú sme vypracovali a v tejto koncepcii sme vypracovali také inštitúcie pre menšiny, ktoré by umožnili zachovanie menšinovej identity. Ako viete veľmi dobre, dnes je najmenej o 110.000 Maďarov menej ako pred 20 rokmi. Tento trend je veľmi negatívny a zlý pre nás. Nechceme nič viac, len aby sme mali také inštitúcie, ktoré umožnia zachovať menšinovú, respektíve maďarskú identitu na Slovensku," podčiarkol.

"Robíme všetko pre to, aby sme uspeli, aby sme získali voličov za tento program, a samozrejme, aby sme presvedčili aj slovenskú verejnosť, že nie je to nič proti SR a slovenskej spoločnosti, ale je to v prospech len zachovania menšinovej identity," uzavrel predseda SMK.