Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Polícia vylúčila cudzie zavinenie v prípade Berezovského smrti

Policajti uzavreli cestu pri dome ruského oligarchu a kritika Kremľa Borisa Berezovského v Ascote v grófstve Berkshire neďaleko Londýna v sobotu 23. marca 2013. Foto: TASR/AP Photo

Pitva Borisa Berezovského bude trvať niekoľko dní.

Londýn 24. marca (TASR) - Britská polícia nemá dôkazy o účasti tretej osoby na smrti ruského exilového oligarchu a kritika Kremľa Borisa Berezovského, ktorého našli v sobotu mŕtveho v jeho dome neďaleko Londýna.

Mŕtve telo 67-ročného veľkopodnikateľa objavil jeden z jeho zamestnancov, ktorý bol jedinou ďalšou osobou v dome, uviedla televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

Zamestnanec si začal robiť starosti o zdravie Berezovského, ktorého nevidel od večera predchádzajúceho dňa. Privolal preto záchranku a potom násilne otvoril zvnútra zamknuté kúpeľňové dvere. Berezovského smrť následne konštatoval jeden z pracovníkov záchrannej služby.

Vyšetrovatelia pri zverejnení týchto informácií súčasne varovali pred špekuláciami o príčinách úmrtia, až pokým nebudú známe výsledky pitvy, čo potrvá niekoľko dní. Dovtedy bude Berezovského smrť oficiálne považovaná za "neobjasnenú".

Berezovského právnik Alexander Dobrovinskij pre televíziu Rossija 24 povedal, že jeho klient bol zúfalý vzhľadom na svoju veľkú zadlženosť a pravdepodobne spáchal samovraždu.

Známy kritik Putina vraj kedysi ovládal časť ruskej ekonomiky

Sám Berezovskij tvrdil, že počas vlády Borisa Jeľcina v rokoch 1991-1999 v spolupráci s ďalšími šiestimi oligarchami ovládal šestinu ruskej ekonomiky. Okrem iného bol vlastníkom televíznej stanice Pervyj kanal. Po politickom rozchode s Kremľom odišiel v roku 2000 do britského exilu a stal sa rozhodným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina.

V poslednom období Berezovskij zápasil s finančnými ťažkosťami. Musel prepustiť časť svojich zamestnancov, uzavrieť svoju kanceláriu v prestížnej londýnskej štvrti Mayfair a začal rozpredávať rodinné nehnuteľnosti, autá a obrazy.

Vlani Berezovskij prehral dlhodobý súdny spor s majiteľom futbalového klubu Chelsea Romanom Abramovičom. Podľa pozorovateľov išlo o jednu z najdrahších súdnych káuz na svete. Berezovskij musel zaplatiť súdne trovy vo výške 35 miliónov libier.