Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Berlín odmietol Faymannovu výzvu stanoviť denné kvóty na utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Utečenecká politika bola v stredu v Berlíne i témou stretnutia lídrov nemeckej Kresťanskodemokratickej únie a Kresťanskosociálnej únie.


Berlín 2. marca (TASR) - Nemecká vláda dnes odmietla výzvu rakúskeho kancelára Wernera Faymanna, aby Berlín stanovil denné kvóty a priamo preberal utečencov z Grécka alebo susedných štátov Sýrie, pričom by sa na tento účel mohli vydávať tranzitné cestovné dokumenty. Jej hovorca Steffen Seibert slová šéfa rakúskej vlády síce odmietol komentovať, avšak poznamenal, že nemecký kabinet "neoperuje s dennými kvótami".

Zábery z grécko-macedónskych hraníc nenechávajú nikoho chladným a, žiaľ, veľmi jednoznačne ukazujú, ako veľmi je potrebná koordinácia a spoločný postup členských krajín Európskej únie a nie uzatváranie vnútorných hraníc na úkor iných štátov, poznamenal Seibert.

Podľa neho by členské krajiny mali spoločne konať v záujme toho, aby pominuli dôvody masového exodu, ako aj posilnenia vonkajších hraníc Únie a spolupráce s Tureckom. Grécko však nesmie zostať osamotené, konštatoval Seibert a pripomenul nový program podpory EÚ, ktorý by mal byť veľkou pomocou pre túto krajinu. Grécko však musí zlepšiť spoločne s Tureckom ochranu vonkajších hraníc EÚ a urýchliť výstavbu registračných miest pre žiadateľov o azyl, tzv. hotspotov.

Rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner obhajoval dnes postup Viedne v migračnej kríze v Bruseli, kde sa stretol s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Na margo najnovších vášní v rakúsko-nemeckých vzťahoch konštatoval, že treba upokojiť emócie, zmierniť slovník a dopracovať sa k riešeniam.

Nórska premiérka Erna Solbergová v Bruseli podľa agentúry DPA prisľúbila prijatie 3000 utečencov zo Sýrie v tomto kalendárnom roku. Severská krajina, ktorá nie je členom Európskej únie, by sa navyše chcela zapojiť aj do prerozdeľovania migrantov, pričom v priebehu nasledujúcich dvoch rokov prijme celkove 1500 ľudí.

Utečenecká politika bola dnes v Berlíne i témou stretnutia lídrov nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťanskosociálnej únie (CSU). Angela Merkelová (CDU) a Horst Seehofer (CSU), medzi ktorými už dlhší čas pretrvávajú zásadné rozpory v posudzovaní migračnej krízy i jej možných riešení, diskutovali síce harmonicky, avšak bez akéhokoľvek vecného zblíženia postojov.

Bavorský krajinský premiér Seehofer sa po schôdzke vyjadril, že zmyslom dnešného stretnutia nebolo presvedčiť kancelárku o správnosti jeho požiadavky, aby Nemecko zaviedlo ročný limit maximálne 200.000 utečencov, ktoré v budúcnosti prijme, ako aj sprísnenie kontrol na nemecko-rakúskych hraniciach. Tieto požiadavky Angela Merkelová aj naďalej odmieta.

Kým v januári registrovali v Nemecku okolo 91.700 nových utečencov, vo februári sa ich počet znížil na asi 61.400, čo je pokles z takmer 3000 denne na viac ako 2100 denne.