Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Berlíne vládne pobúrenie nad odhaleniami o špehovaní kancelárky

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto Foto: TASR/AP

Americká NSA špehovala v Nemecku nielen spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, ale aj iných vládnych činiteľov.

Berlín 2. júla (TASR) - Šéf Úradu nemeckej spolkovej kancelárky Peter Altmaier si v súvislosti s novými odhaleniami o aktivitách americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Nemecku predvolal veľvyslanca USA v Berlíne Johna B. Emersona.

Informáciu priniesol ako prvý mienkotvorný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, pre tlačovú agentúru DPA ju neskôr potvrdili nemenované vládne zdroje.

Americká NSA špehovala v Nemecku nielen spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, ale aj iných vládnych činiteľov. Z nových informácií WikiLeaks vyplýva, že sa NSA zaujímala najmä o nemeckú menovú a obchodnú politiku. Súčasťou sprístupnených dokumentov je aj prepis odpočúvaného telefonátu nemeckej kancelárky z 11. októbra 2011, v ktorom sa vyjadruje k vtedajšiemu vývoju v Grécku. Cieľmi monitoringu zo strany NSA boli v Nemecku aj ministerstvá hospodárstva, financií a poľnohospodárstva. V podkladoch sa nachádza údajne zoznam 69 sčasti niekdajších, sčasti aktuálnych telefónnych čísiel, ktoré boli kontrolované, a to najmenej od 90. rokov minulého storočia.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v reakcii na tieto poznatky pre piatkové vydanie denníka Bild uviedol, že sa v tejto súvislosti natíska dojem, že niektoré subjekty v radoch amerických tajných služieb možno stratili zmysel pre mieru a primeranosť. Súčasne sa vyslovil za objasnenie vecnej stránky problematiky. "Dôležitá komunikácia prebieha u nás v rezorte aj tak cez osobitne zabezpečené kanály," zdôraznil a dodal, že USA a ich tajné služby považuje za "jeden z našich menších problémov". Tajné služby iných veľmocí spôsobujú viac starostí, dodal.