Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Berlínska polícia počas silvestrovskej noci zadržala takmer 400 ľudí

Ohňostroj exploduje nad Brandenburskou bránou počas novoročných osláv v Berlíne 1. januára 2024. Foto: TASR/DPA

Počas silvestrovskej noci sa v Berlíne nachádzalo viac než 3200 dodatočných policajtov a 1000 ďalších, ktorí hliadkovali vo vozidlách.

Berlín 2. januára (TASR) - Zhruba 390 ľudí zadržali v uliciach nemeckej metropoly Berlín počas silvestrovských osláv - viacerých v dôsledku nebezpečného používania pyrotechniky, pri ktorom utrpelo zranenia množstvo policajtov, uviedla v pondelok berlínska polícia. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Z jej údajov vyplýva, že počas silvestrovských osláv v uliciach Berlína utrpelo zranenia dovedna 54 policajtov; z toho 30 v dôsledku pyrotechniky. Osem zo zranených policajtov nebolo v súvislosti so svojím stavom schopných pokračovať vo výkone služby, dodala hovorkyňa Anja Dierschkeová.

Starosta Berlína Kai Wegner i tamojšia polícia však uviedli, že napriek veľkému počtu zadržaní i zranení v radoch policajtov i civilistov bola silvestrovská noc pre Berlín úspechom; v hlavnom meste je totiž možné voľne si zakúpiť i používať pyrotechniku na Silvestra, čo je často nebezpečné.

Policajné odbory (GdP) na Nový rok vyjadrili potešenie, že "trend smerujúci k väčšiemu a väčšiemu násiliu na Silvestra" bol zastavený, cituje DPA.

Práve používanie pyrotechniky sa stalo stredobodom vášnivej debaty v krajine v roku 2023. Počas minuloročných silvestrovských osláv sa totiž terčmi útokov s pyrotechnikou vo veľkej miere stali okrem policajtov aj hasiči či dokonca záchranári.

"Silné zastúpenie, konzistentná akcia a plná podpora našej polície pomáha udržať takéto situácie pod kontrolou," uviedol v pondelok na platforme X starosta Berlína Wegner, ktorý zároveň silvestrovskú policajnú akciu v uliciach nemeckej metropoly ocenil.

Vyšetrovať sa dovedna začalo 720 incidentov, ku ktorým v Berlíne došlo v nedeľu od 18.00 h do pondelkovej šiestej hodiny ráno, uviedla Dierschkeová. Ako spresnila, používanie pyrotechniky bolo zakázané na určitých uliciach a identifikovanie potenciálnych problémových oblastí metropoly sa ukázalo ako efektívne. Objavili sa aj prípady používania zakázanej pyrotechniky, ktorá sa vyznačuje enormným hlukom.

Počas silvestrovskej noci sa v Berlíne nachádzalo viac než 3200 dodatočných policajtov a 1000 ďalších, ktorí hliadkovali vo vozidlách.

Počas silvestrovskej noci sa v nemocnici ocitlo množstvo účastníkov osláv, píše DPA. Dvadsaťosem ľudí ošetrili s ťažkými zraneniami len v jednej z berlínskych nemocníc, ktorá následne informovala o "dramatických amputačných zraneniach".

Na tradičnej silvestrovskej oslave pri Brandenburskej bráne sa zúčastnilo zhruba 65.000 ľudí. Prvýkrát od pandémie koronavírusu si mohli návštevníci pozrieť aj organizovaný ohňostroj. Silvestrovské oslavy z centra Berlína naživo vysielala aj nemecká televízia.

Inde v Nemecku boli koncoročné oslavy napriek množstvu policajných operácií, zranení a dokonca napriek niekoľkým úmrtiam podľa DPA pokojnejšie než vlani.