Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Berlín pred izraelskou ofenzívou vyzval na ochranu civilistov v Gaze

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelského bombardovania pásma Gazy sa v pondelok 4. decembra 2023 zhromažďujú v stanovom tábore v Rafahu na juhu pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vydala v pondelok v ranných hodinách príkaz na evakuáciu pre väčšinu okolia mesta Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy.

Berlín 4. decembra (TASR) - Nemecko vyzvalo v pondelok Izrael na garantovanie "reálnej" ochrany civilného obyvateľstva v Pásme Gazy. Výzva Berlína prišla v čase, keď Izrael v rámci svojej vojny proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas presunul svoje jednotky na juh tejto palestínskej enklávy, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"To, čo očakávame od Izraela, je, aby nielen vyzývali ľudí na odchod z ohrozenej zóny, ale aby im poskytol reálnu šancu nájsť si bezpečné útočisko niekde inde," uviedol na pravidelnom tlačovom brífingu hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Sebastian Fischer.

"V tejto vojne už zahynulo priveľa civilistov," dodal.

Izraelská armáda vydala v pondelok v ranných hodinách príkaz na evakuáciu pre väčšinu okolia mesta Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy.

Do tejto oblasti už podľa svedkov dorazili desiatky izraelských tankov, takže sa očakáva, že izraelská armáda tam čoskoro začne s pozemnými operáciami.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas v nedeľu uviedlo, že vojna Izraela proti Hamasu si v Pásme Gazy vyžiadala už najmenej 15.523 obetí na životoch, väčšinou civilistov, pripomína AFP.

Izraelská armáda uvádza, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a využíva tak palestínskych civilistov ako ľudské štíty. Hamas to popiera.