Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Útoky Hamasu na Izrael si vyžiadali aj niekoľko nemeckých obetí

Izraelskí hasiči hasia požiar v juhoizraelskom meste Aškelon po vypálení rakety z pásma Gazy v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Berlín oficiálne potvrdí úmrtia až po tom, čo budú informovaní príbuzní všetkých obetí.

Berlín 18. októbra (TASR) - Niekoľko nemeckých občanov bolo zabitých počas rozsiahleho útoku, ktorý začiatkom októbra podniklo palestínske radikálne hnutie Hamas ma územie Izraela, oznámilo v stredu nemecké ministerstvo zahraničných vecí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Podľa hovorcu rezortu nemeckej diplomacie Christiana Wagnera "padol za obeť teroru Hamasu" jednociferný počet nemeckých občanov. Ako dodal, Berlín oficiálne potvrdí úmrtia až po tom, čo budú informovaní príbuzní všetkých obetí.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí už predtým uviedlo, že má vedomosť o deviatich nemeckých rukojemníkoch, ktorých militanti Hamasu zavliekli do pásma Gazy. Wagner však v stredu bez uvedenia bližších podrobností spresnil, že v tomto prípade ide o "nízky dvojciferný počet osôb".

Po útoku, ktorý spustil Hamas na Izrael 7. októbra, zahynul, utrpelo zranenia alebo bolo zajatých množstvo cudzincov, pripomína AFP. Najhorší útok v 75-ročnej histórii židovského štátu stál na území Izraela život viac než 1400 ľudí, najmä civilistov, vyplýva z údajov izraelských predstaviteľov.

Izrael reagoval masívnym bombardovaním pásma Gazy, ktoré si odvtedy vyžiadalo viac než 3000 obetí na životoch, taktiež najmä civilných, uviedli úrady v tejto palestínskej enkláve ovládanej Hamasom. Izrael v tejto súvislosti pripomína, že Hamas bežne ukrýva svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov.