Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Aktivisti pred Reichstagom kritizujú utečenecké tábory v Grécku

Letecký pohľad na utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos 30. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Skupiny ľudskoprávnych aktivistov tvrdia, že prvý prípad nákazy Covidu-19, ktorý z tábora Moria grécke úrady ohlásili minulú stredu, pridáva na naliehavosti dlhotrvajúcim výzvam na evakuáciu tábora.

Berlín 7. septembra (TASR) - Tisíce stoličiek umiestňujú aktivisti pred budovou Ríšskeho snemu (Reichstag) v nemeckej metropole Berlín v snahe upozorniť na potrebu prijať migrantov z preľudneného tábora na gréckom ostrove Lesbos. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa aktivistov má 13.000 stoličiek pred budovou Ríšskeho snemu symbolizovať počet obyvateľov najväčšieho utečeneckého tábora Moria na ostrove Lesbos, ako aj pripravenosť niektorých nemeckých miest a spolkových krajín prijať migrantov.

Skupiny ľudskoprávnych aktivistov, ktoré stoja za týmto nápadom, tvrdia, že prvý prípad nákazy koronavírusom, ktorý z tábora Moria grécke úrady ohlásili minulú stredu, pridáva na naliehavosti dlhotrvajúcim výzvam na evakuáciu tábora.
Malí chlapci, deti migrantov sa hrajú v utečeneckom tábore v dedine Moria na gréckom ostrove Lesbos 17. júna 2015.
Foto: TASR/AP

Grécke úrady minulý týždeň uvalili na tábor Moria štrnásťdňovú karanténu po tom, čo u jedného muža, ktorý býval v stane za plotom tábora, zistili nákazu novým koronavírusom. Mnoho ľudí totiž spáva pred bránami preplneného tábora, čím sa na nich nemusia vzťahovať nariadenia o obmedzení pohybu. Podľa úradov sa v tábore Moria doteraz nakazilo novým koronavírusom najmenej deväť ľudí, píše agentúra Reuters. K 31. augustu v ňom bolo umiestnených 12.714 ľudí. Jeho oficiálna kapacita je pritom len 2757 ľudí.

Nemecko už súhlasilo s prijatím celkovo 243 detí z Grécka, "ktoré potrebujú liečbu", ako aj ich najbližších príbuzných - celkovo ide o 928 ľudí. Do Nemecka zatiaľ pricestovalo 99 z týchto detí.

Nemecko tiež prijalo 53 detských migrantov bez sprievodu dospelého, ktorých evakuovali z preľudnených gréckych táborov. Ďalšie deti boli prevezené aj do Luxemburska, Írska, Portugalska, Fínska, Belgicka a Francúzska, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra.