Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Berlínčania odovzdali v rámci amnestie za rok viac ako 1100 zbraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/polícia

Amnestia sa vzťahovala na funkčné strelné zbrane a muníciu, ako aj na rôzne iné zakázané zbrane a predmety ako boxery, plynové alebo poplašné pištole a podobne.

Berlín 1. novembra (TASR) - Občania Berlína mali od júla 2017 v rámci rok trvajúcej tzv. zbraňovej amnestie možnosť odovzdať beztrestne na polícii zbrane v ilegálnej držbe.

Nemecká polícia zverejnila v stredu výsledky tejto akcie. Podľa nej Berlínčania odovzdali 215 pušiek a 920 pištolí, avšak aj 141 iných zbraní vrátane zakázaných nožov, šablí alebo mečov. Navyše to isté platí aj o takmer 67.000 kusoch munície.

Všetky zbrane zodpovední zlikvidovali, vyplýva z informácií, ktoré sprostredkoval internetový server rbb24.de.

Spomínanú akciu umožnila zmena zbrojnej legislatívy. Osobám, ktoré nepovolene prechovávali zbrane alebo muníciu, sa tak otvorila možnosť odovzdať ich bez trestnoprávnych dôsledkov. Amnestia sa vzťahovala na funkčné strelné zbrane a muníciu, ako aj na rôzne iné zakázané zbrane a predmety ako boxery, plynové alebo poplašné pištole a podobne.

Išlo o prvú akciu svojho druhu od podobnej v roku 2009, počas ktorej došlo k odovzdaniu asi 350 strelných zbraní, 60 iných predmetov a takmer 32.200 kusov munície.