Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra v Berlíne pozastavila vyšetrovanie exprezidenta Wulffa

Christian Wulff Foto: TASR/Michal Svítok

Pre podozrenie za prijatie výhod koná voči Christianovi Wulffovi aj prokuratúra v Hannoveri.

Berlín 1. júna (TASR) - Prokuratúra v Berlíne pozastavila vyšetrovanie bývalého nemeckého prezidenta Christiana Wulffa za prijatie výhod.

Jej hovorca Martin Steltner dnes pre tlačovú agentúru DPA uviedol, že sa nenašlo nič, čo by naznačovalo trestné konanie bývalej hlavy nemeckého štátu.

Podľa berlínskej prokuratúry išlo v danom prípade o darované autíčko pre deti (bobby-car), podmienky pre lízing vozidla typu Audi Q3 a sponzoring odevov pre bývalú prvú dámu krajiny Bettinu Wulffovú. Aj keď v týchto prípadoch išlo o isté výhody a postup bol sčasti netransparentný, zainteresované firmy sa snažili Wulffovcov využiť na reklamné účely a nie získať si politický vplyv, vyplynulo z poznatkov prokuratúry.

Pre podozrenie rovnakého charakteru koná voči Wulffovi aj prokuratúra v Hannoveri. V tomto prípade možno uzavretie vyšetrovania očakávať až koncom leta.

Hannoverská prokuratúra koná kvôli poskytovaniu výhod prezidentovi i voči filmovému producentovi Davidovi Groenewoldovi, ktorý mal v čase Wulffovho pôsobenia na poste dolnosaského premiéra platiť politikovi dovolenky na ostrove Sylt. Wulff to však poprel. Orgány činné v trestnom konaní realizovali už domové prehliadky v služobných priestoroch producenta i v jeho byte v Berlíne.