Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Berlínsky arcibiskup odsúdil plány pravice na deportácie cudzincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Židovské a ani kresťanské náboženstvo nemožno pochopiť bez rozprávania o úteku, vyhnanstve a migrácii, bytostne k nim patria, dodal berlínsky arcibiskup.

Berlín 18. januára (TASR) - Berlínsky katolícky arcibiskup Heiner Koch vo štvrtok ostro kritizoval diskusie krajne pravicových kruhov v Nemecku o deportáciách občanov cudzieho pôvodu, informuje TASR podľa správy agentúry APA.

"Ktokoľvek, kto o deportáciách hovorí pod krycím názvom "remigrácia", musí vedieť: Byť bez vlasti alebo na úteku, to si nikto nevybral," napísal Koch v príspevku pre štvrtkové vydanie novín Berliner Zeitung (B.Z.).

"Židovské a ani kresťanské náboženstvo nemožno pochopiť bez rozprávania o úteku, vyhnanstve a migrácii, bytostne k nim patria," dodal berlínsky arcibiskup podľa katolíckej tlačovej agentúry Kathpress.

Rozsiahle protesty proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) v uplynulých dňoch v Nemecku vyvolali správy, že sa dvaja jej vysokopostavení členovia zúčastnili na diskusiách o plánoch na masové deportácie občanov cudzieho pôvodu.

Schôdzka sa konala koncom novembra v hoteli Landhaus Adlon v meste Postupim a zúčastnili sa na nej vysokopostavení politici AfD, neonacisti a vplyvní podnikatelia.

Agentúra DPA citovala z rozhovoru s bývalým šéfom krajne pravicového identitárskeho hnutia v Rakúsku Martinom Sellnerom, v ktorom potvrdil, že na spomínanej schôdzke sa hovorilo o vyhostení, či skôr "remigrácii".

DPA dodala, že pravicoví extrémisti používajú výraz "remigrácia" zvyčajne v tých prípadoch, keď má krajinu opustiť veľký počet ľudí cudzieho pôvodu - aj pod nátlakom.

Informácie o plánoch na deportácie vyvolali vlnu pobúrenia zo strany nemeckých politických i bezpečnostných predstaviteľov vrátane nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Niekoľko tisíc ľudí vyšlo aj v stredu večer do ulíc Berlína a západonemeckého mesta Freiburg.